Sağlıklı Tabak Nasıl Oluşturulur?

Yazar Nisanur Turan • 17 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Sağlıklı yaşam tarzının en temel yapı taşlarından birini sağlıklı beslenme oluşturur.

Sağlıklı beslenmenin kolay anlaşılır ve uygulanabilir olması amacıyla, bilimsel sağlık otoritelerinin önerileri doğrultusunda, bireylerin öğünleri oluşturulurken tüm temel besin öğelerini içeren “Sağlıklı Tabak” modeli benimsenmektedir.

Sağlıklı Tabak Modeli oluştururken 5 BESİN GRUBU dikkate alınmaktadır.

  • Süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.)

  • Et ve ürünleri (tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller)

  • Taze sebze grubu- Taze meyve grubu

  • Ekmek ve tahıllar grubu

  • Yağlar ve yağlı tohumlar

  • Sağlıklı Tabak Modeli’nde hedef her besin grubundan önerilen porsiyon doğrultusunda tabağımıza koymaktır.

Sağlıklı Tabak Modeli'nde tabağın yarısı sebze ve meyvelere ayrılmalıdır. Sebze-meyveler zengin lif ve vitamin-mineral kaynakları olduğu için günlük beslenmemizde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca güçlü antioksidan olan sebze ve meyveler hastalıklardan korunmada ve bağışıklığın güçlendirilmesinde aktif rol oynarlar.

Tabağın dörtte birlik kısmını tahıllara (tam buğday, bulgur, çavdar, yulaf, kepekli makarna, mısır vb.) ayırmalıyız. İçerdikleri beta-glukan ve lifler sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlerler ve uzun süre tokluk sağlarlar.

Tabağın diğer dörtte birlik kısmını ise protein grubu besinler (et, süt, yumurta, peynir, kurubaklagiller) oluşturmalıdır. Protein kaynağı seçimini; özellikle balık, beyaz et, yumurta, yarım yağlı süt ürünleri, kurubaklagiller gibi yüksek kalite protein kaynaklarından yana kullanmak kas kütlesini korumada ve geliştirmede önemlidir.

Yağlar, vücutta düzenleyici görevleri olan, elzem besin öğelerindendir. Öğünlerde omega 3, omega 6 ve omega 9 barındıran sağlıklı yağlar (zeytinyağı, fındık yağı, balık, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık gibi) tercih edilmeli; hayvansal yağlardan ve trans yağlardan kaçınılmalıdır.

Bu beslenme önerileri ışığında oluşturulan sağlıklı tabak modelleri ile günlük almamız gereken besin öğelerini karşılayabilmemiz ve sağlıklı beslenme kurallarını yaşamımıza dahil etmemiz mümkündür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)