SAĞLIKLI YAĞLAR

Yazar Şahinde MiraboğluDiyetisyen • 19 Ocak 2018 • Yorumlar:

Yağ dediğimizde aklımıza hep sağlıksız bize kilo aldıran yağlar gelir. Oysa doğada bulunan her yağ sağlıksız değildir ve tüketilmesi elzem (gerekli) yağlardır. Bu yüzden diyetinizde yağ kullanmaktan korkmak yerine hangi yağların sağlıklı olduğunu bilmemiz, o yağları kullanmamız gerekir. Unutulmamalıdır ki vücudumuzun, hücrelerimizin yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Sağlıklı yağlar iyi huylu kolesterolü yükseltir, hücrelerin fonksiyonlarını devam ettirmesine yardımcı olur, vitaminlerin vücutta kullanılmasını sağlar.

 

1. BALIK YAĞI:

 

Omega-3 içerir, iyi huylu kolesterolü arttırır, inflamasyon ve enfeksiyondan vücudu korur, kanseri önlemede etkilidir.

 

2. ZEYTİNYAĞI:

 

Doymamış yağ asitlerinden Qmega- 9 (oleic asit) içerir, kalp ve damar sağlığını destekler.

 

3. AVOKADO:

 

Enerji ve yağ değerleri yüksek bir meyvedir; doymamış yağ asidi içerir ve kalp sağlığını destekler.

 

4. KURUYEMİŞLER:

 

Yağlı tohumlar olarak bilinen ceviz, fındık ve badem içeriğinde E vitamin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraller başta olmak üzere doymamış yağ asitleri içerirler, kalp ve damar sağlığını destekler, kansere karşı koruyucudurlar.

 

5. KETEN TOHUMU:

 

İçeriğinde ki yağ asitleri HDL’yi yükseltir, kalp hastalığına karşı koruyucudur. Yoğurda koyarak tüketiniz ve tüketmeden hemen önce değirmende çekiniz, çekilmiş bekletmeyiniz.

 

6. KANOLA YAĞI:

 

Gün içerisinde yağ asitlerini belirli düzeyde almalıyız, her çeşit yağ asidini dengeli içerdiğinden dolayı kanola yağı sağlıklı yağlar listesindedir. Kanola yağı; düşük düzeyde doymuş yağ asidi (%7-8), yüksek düzeyde tekli doymamış yağ asitleri (%60-65, büyük çoğunluğu C18:1n-9, Oleik asit) ve orta düzeyde çoklu doymamış linoleik (%20-25, C18:2n-6) ve linolenik (%7,5-11, C18:3n-3) asit içeriği ile sağlıklı yağ asidi profiline sahiptir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)