Sağlıklı Yaşam İçin Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

Yazar Gamze Yılmaz YanartaşFizik Tedavi Uzmanı • 18 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Her insan mutlaka sağlıklı bir yaşam sürdürmek ister fakat sağlıklı olmak için neler yapıyoruz?

Yediğimize, içtiğimize, hareketlerimize dikkat ediyor muyuz? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş bu konu hakkında bizleri bilgilendiriyor. İşte sağlıklı yaşam için Uzm. Dr. Yanartaş'ın önerdiği 10 madde...

  • GÜN İÇİNDE SU İÇMEYİ UNUTMAYIN

Sabah uyanır uyanmaz içeceğiniz bir bardak su doğrudan bağırsaklarınızı temizler ve metabolizmanızı canlandırır. Gün içinde en az 1,5 lt su içmeye gayret etmek gerekir. Bol su içtiğinizde cildinizde de sağlıklı bir görüntü oluşur. Unutmayalım ki vücudumuzun ¾ ü de sudan oluşmaktadır.

  • SABAH KAHVALTI YAPMAYA GAYRET EDİN

Yemek yerken yavaş ve sakin şekilde yemeye gayret edin. Yemek vakitlerini uzun tutmaya çalışın. Hızlı yenilen yemek tokluk hissi yaratmayacağından daha çok yeme isteği uyandırır. Mideden beynimize giden sinyaller uzun çiğnenen lokmalardan sonra oluşacağı için, dar zamanlarda yemek hızlı kilo alımı için de etkilidir.

  • HAYATINIZDA HAREKETİ ARTIRIN

Haftada dört gün, yarım saatlik yürüyüşler yapmaya çalışın. Boş zamanlarınızda fiziksel olarak aktif olun. Bunun yanı sıra pilates ve yoga, tai -chi gibi germe egzersizlerinin ağırlıklı olduğu sporlar kemik kalitesi üzerinde de olumlu etki yaparlar.

  • VİTAMİNLERDEN FAYDALANIN

Vücudumuz zaman zaman bazı vitaminlere gereksinim duyar, aralıklı olarak ve yaş grubunuza göre, doktorunuzun önerdiği şekilde bu takviyeleri almaktan çekinmeyin. Gereksiz yere alınan vitaminlerin bir grubunun vücutta birikeceğini de unutmamak gerekir.

  • LİFDEN ZENGİN BESLENMEYE DİKKAT EDİN

Aldığınız lif miktarını ikiye katlayın. Yeni yapılan bir araştırmada, aldığı lif miktarını ikiye katlayan kişilerde kolon kanserine bağlı ölüm oranlarının yaklaşık %40 azaldığı ortaya çıkmıştır. Bu yüzden günde en az 25 gram lif almaya çalışın.

  • AMAÇ EDİNİN, STRESLE BAŞA ÇIKMAYA ÇALIŞIN

Hayatınızı daha anlamlı hale getirecek hedefler bulun ve bunları başarmak için yöntemler bulmaya çalışın. Bu, psikolojik durumunuzun iyileşmesini sağlar ve bağışıklık sisteminiz iyileşir. Stresle mücadele bazen zor olsa da hobiler, arkadaş ve dost görüşmeleri, spor, müzik ve sosyal dayanışma çalışmaları size yardımcı olabilir.

  • DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİ YAPTIRIN

Düzenli bir şekilde hekiminizle görüşerek check-up yaptırın. Yaş grubunuz ya da ailevi bir hastalığınızın olması durumunda koruyucu tedavileri doktorunuzla görüşerek uygulayın.

  • DESTEK TEDAVİ METODLARINDAN FAYDALANIN

Vücudunuzda biriken toksinlerden aralıklı olarak arınmaya çalışın. Doğduğumuz andan itibaren içtiğimiz ilaçlar, yapılan aşılar, yediklerimiz vs. vücutta birikerek bağ dokuyu kirletir ve bunu aralıklı olarak temizlemez isek hastalıkların oluşumunu kolaylaştırmış oluruz.

  • ZARARLI ALIŞKANLIKLARI BIRAKMAYA ÇALIŞIN

Bağımlılığın en yaygın türü olan sigarayı bırakmak için gerekirse destek tedaviler alın. Zararlı alışkanlığınızı bırakmak için; akupunktur, tütün patchleri, ilaçlar ve biyorezonans tedavilerinden faydalanın.

  • KİLO KONTROLÜNÜ ELDEN BIRAKMAYIN

Kilo alımı başta kalp ve damar olmak üzere, eklemler üzerinde de olumsuz etkiler yapar. Diyet ve spor yapmanın yanı sıra başta akupunktur olmak üzere, iştah kontrolü ve zayıflama için mevcut tedaviler size iyi gelebilir

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gamze Yılmaz Yanartaş Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)