Sağlıklı Yaşamda Orta Yolu Bulabilmek

Yazar Hasan Fevzi BatırelGöğüs Cerrahı • 6 Şubat 2021 • Yorumlar:

İnsanoğlunun yaşama içgüdüsü ne kadar güçlü. Davranışımızı, yediklerimizi, hayatımızın her anını bu içgüdüye göre belirliyoruz.
Her işimizde olduğu gibi orta yol üzerinde olmak işin en zor tarafı. Bu orta yolun herkes için biraz farklı olduğunu unutmamak lazım. Zayıf kaslı birisi, kasları güçlü kişilere özeniyor, uzun boylu birisi, biraz daha makul bir boyum olsaydı diyor, sarışın esmeri istiyor, esmer açık tenliye kendini kaptırıyor vesaire vesaire. Yani insan kendinde olmayanı arzu ediyor.

Maraton koşabilmek herhalde bir insanın güçlülüğündeki tepe nokta olsa gerek. 42 kilometrenin biraz üzerini koşuyorsun ve maraton koşucuları yarış boyunca yaklaşık 5-6 kilo kaybediyorlar. İdeal olarak yılda en fazla 3 maraton koşulması öneriliyor.

2017’de 25 yaşındaki amatör bir bayan atlet Londra maratonunu 2 saat 37 dakikada koşuyor. Altı ay sonra Kanada’da bir diğer maratona katılırken onuncu kilometrede ayak bileği kırılıyor. Hayatı boyunca tüm yarışları bitirmiş olan Anna bu olay karşısında yıkılıyor ve yapılan incelemelerde bilek kırığının basınca bağlı oluştuğu ve kemik yoğunluğunda sorun olduğu, hatta omurgasında ciddi osteoporoz olduğu ortaya çıkıyor. Esas bundan sonrası daha önemli.
Ana nedenin ise zayıf olmanın avantaj getireceği düşüncesiyle yetersiz beslenmesi olduğu gösteriliyor. Yani yeterli kaloride ve çeşitlilikte beslenmiyor! Mesela karbonhidratlardan kaçınıyor, haftada bazen 100 milden fazla koşuyor. Bunun sonucu olarak hormonlar düşüyor. Metabolik hız yavaşlıyor ve kemik yoğunluğu azalıyor. 8 yıl boyunca adet görmüyor!


İşte ortalama insanlar için bazı öneriler;


Yediklerinizde dengeye önem verin. Ülkemiz bu konuda çok zengin. Her çeşit, meyve, sebze, et, balık, tavuk, süt ürünleri var.
Miktarı makul tutun. Porsiyonlarınızı biraz küçültün. Mesela ekmeği çok seviyorsanız yarım değil çeyrek ekmek yiyin.
Kolesterolünüz varsa yumurta sarısını, tam yağlı gıdaları her gün değil, haftada 1-2 tüketin.
Koruyucu önlemleri alın. Akciğer hastalarının, ameliyat olanların grip, zatürre aşılarını olmaları çok önemlidir. Aşıda neymiş, ben şu otu içerim hatasına düşmeyin!

Vücudunuzu iyi tanıyın. Bir başkası için iyi olan, kurtarıcı görünen şey sizin için doğru olmayabilir.

İnsanların %98’i ortalamayı temsil etmektedir. Kendinizi %2’de hayal edebilirsiniz, ama büyük ihtimalle %98’in içindesiniz…
Sağlıkta ve beslenmede orta yolu tutun!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)