Sağlıksız Gıdalar ve Şeker İsteğini Durdurmanın 9 Yolu

Yazar Sedef Olcay EsenDiyetisyen • 11 Mart 2020 • Yorumlar:

İstek, insanların kilo verme ve onlardan uzak durma sorunlarının en büyük nedenlerinden birisidir. Peki ya bu durumla nasıl başedilir? İşte 9 maddede bu isteği yenmenin yolları:

1)SU İÇİN

Susuzluk genellikle açlık veya yiyecek arzusuyla karıştırılır. Eğer belirli bir yiyecek için ani bir dürtü hissediyorsanız, büyük bir bardak su içmeyi deneyin ve birkaç dakika bekleyin. Özlemin kaybolduğunu göreceksiniz. Ayrıca su tüketimi sağlığa birçok yararının yanında iştahınızı azaltarak kilo vermenize de yardımcı olabilir.

2)PROTEİN TÜKETİN

Protein ağırlıklı beslenmek iştahınızı azaltabilir ve sizi aşırı yemekten alıkoyabilir. Ayrıca istekleri azaltır ve dah uzun süre tok ve tatmin olmanızı sağlar. 

 

3)UZAK DURMAYA ÇALIŞIN

 

Gereksiz yeme isteği uyandıran besinlerden kendinizi uzak tutmaya çalışın. Bu gibi durumlarda yürüyüşe çıkmak, bir hobinizle uğraşmak güzel bir alternatif olabilir. Ayrıca bazı çalışmalar sakızın iştahı ve istekleri azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

 

4)YEMEKLERİNİZİ PLANLAYIN

 

Mümkünse yemeklerinizi gün veya gelecek hafta için planlamaya çalışın. Bu sayede ne yiyeceğinizi düşünmek zorunda kalmayacak ve olası anı isteklerin önüne geçmiş olacaksınız.

 

5)UZUN SÜRE AÇ KALMAYIN

 

Açlık hissi gereksiz yemek yeme isteğini arttıran  en büyük nedenlerden biridir. Aşırı aç kalmaktan kaçınmak için düzenli olarak yemek yemek ve elinizin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmak iyi bir fikir olabilir.  

 

6)STRESTEN UZAK DURUN

 

Stres altında olmak özellikle kadınlarda istek, yemek yeme ve kilo almayı tetikleyebilir. Ayrıca stres faktörünün artması sonucu, özellikle göbek bölgesinde yağlanmayı arttıran bir hormon olan kan kortizon seviyenizi yükseltir.

 

7)UYKUSUZ KALMAYIN

 

İştahınız gün boyunca dalgalanan hormonlardan büyük ölçüde etkilenir. Uyku düzensizliği, iştah hormonlarıdaki normal dalgalanmaları bozarak isteklere ve iştah kontrolünün zayıflamasına neden olabilir.

 

8)AÇKEN ALIŞVERİŞE ÇIKMAYIN

 

Market alışverişine gitmeden önce yemek yemek, istenmeyen istek ve dürtüsel satın alma riskini azaltmaya yardımcı olur.

 

9)DİKKATLİ YEME UYGULAMASI

 

Dikkatli beslenme , yiyeceklerle ve yeme ile ilgili olarak bir tür meditasyon olan farkındalık uygulamakla ilgilidir. Dikkatli beslenme size istek ve gerçek fiziksel açlığı ayırt etmeyi öğretir. Yemek yerken hazır olmayı, yavaş yemeyi ve iyice çiğnemeyi içerir. Bu bağlamda TV veya akıllı telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmak önemlidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)