Salgın Enfeksiyon Influenza

Tanım:Grip, solunum sistemini tutan viral bir enfeksiyondur. Yani bu virüs burnunuzda, boğazınızda ve akciğerlerinizde enfeksiyon yapabilir. Çoğu hastada grip enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir fakat bazen grip enfeksiyonu ve komplikasyonları (hastalığın doğuracağı yan etkiler) ölümcül olabilir. Peki grip komplikasyonu gelişme riski yüksek bireyler kimlerdir?

5 yaşından küçük çocuklar ( özellikler 2 yaşından küçük çocuklarda risk daha fazladır.)
65 yaşından yaşlı bireyler
Evde bakım hizmetleri ve uzun süre bakım hizmeti veren meslek sahipleri
Hamile kadınlar
İmmun sistemi (Vücud savunma sistemi) baskılanmış bireyler
Astım, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi 6 aydan uzun süren kronik hastalığı olan bireyler
Belirtiler:
Grip, nezle gibi burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı ile başlayabilir. Nezle genelde yavaş gelişirken grip aniden başlama eğilimindedir. Gripte bireyler kendilerini nezleden çok daha kötü hissederler.

Gribin genel bulgularını şu şekilde sıralayabiliriz;

38 derece üzerinde ateş
Kas ağrıları ( özellikle sırtta, kol ve bacaklarda)
Titreme ve terleme
Baş ağrısı
Kuru, dirençli öksürük
Yorgunluk ve güçsüzlük
Burun tıkanıklığı
Boğaz ağrısı

Grip belirtileriniz varsa ve komplikasyon oranı gelişme riski yüksek olan grup içinde iseniz hiç zaman kaybetmeden doktorunuzu görmeniz gerekir. Grip bulgularını görmeye başladıktan sonraki ilk 48 saatte alınacak antiviral ilaçlar hastalığınızın süresini kısaltır ve gelişebilecek ciddi yan etkileri önler.

Grip olan kişiler genelde bulguların başladığı ilk günden 5nci güne kadar bulaştırıcıdır. Bazen bu süre 10 güne kadar uzayabilir

Geçmişte hastalığa neden olan grip virüsüne karşı oluşmuş antikorlar, immünolojik olarak çok farklı yapıya sahip olan grip virüsü alt tiplerinin neden olacağı hastalığa karşı koruyucu değildir.

Risk faktörleri (Hastalığın gelişimini kolaylaştıran nedenler):

Yaş : Mevsimsel grip yaşça küçük çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde daha fazla görülür
Hayat şartları: Bakım evlerinde, askeri kışlalarda, çocuk yurtlarında yaşayan kişilerde hastalık riski daha fazladır
Zayıf immün sistem: Kanser tedavisi, immün sistemi baskılayıcı ilaçlar, organ transplantasyonunda organ reddini önleyici ilaçlar, kortikosteroidler, aids; immün sisteminizi zayıflatır. Bu durumda grip olmanızı ve hastalığa bağlı komplikasyon gelişmesini kolaylaştırır.
Kronik hastalıklar: Astım, şeker hastalığı, kronik kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi durumlar grip enfeksiyonu komplikasyonlarını arttırır.
Hamilelik: Hamilelerde grip komplikasyonu gelişme riski daha fazladır. Özellikler bu durum 2nci ve 3ncü trimesterde görülür.
tanı: muayene de ateş sebebi olabilecek bulgular yoksa kan tetkikleri nde viral sonuçlar ve burundan bakılan testlerde influenza tanısı komulabilir

Yeterli sıvı alımı : Sıvı kaybından korunmak için su, meyve suyu ve ılık çorbalar için
İstirahat : Savunma sisteminizin enfeksiyona karşı savaşmasına yardımcı olmak için daha fazla uyuyun. Oral alımı kotu ve ağır solunum yolu enfeksiyonu olan veya rsik faktoru olan hastaları hastane ortamında tutmak uygun olacaktır.
Korunma:6 aylıktan büyük her bireyde senelik grip aşısını tavsiye etmektedir.

Her yıl yapılan mevsimsel grip aşısı o grip döneminde yaygın olarak görülebilecek 3 yada 4 grip virüsü tipine karşı koruma sağlamak üzere üretilir. Grip aşısı enjeksiyon formunda yada burun spreyi olarak bulunmaktadır.

Hastalığın yayılmasını nasıl önleriz?:

Grip aşısı %100 koruyucu değildir. Bu nedenle hastalığın yayılmasını önleyici önlemlerin alınması gereklidir.
Peki hastalığın yayılmasını önlemek için neler yapmalıyız?
Düzenli ve doğru el yıkama çoğu enfeksiyona karşı koruyucu rol oynamaktadır. Sabun ve suya ulaşılamayan yerlerde alkol bazlı el dezenfektanlarını kullanmakta korunmak için etkili bir yöntemdir.
Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burnunuzu kapatmalısınız. Ağız ve burnunuzu kapatırken ellerinize grip virüsunun bulaşmasını önlemek için bir peçeteye, mendil içine yada dirsek içinize hapşırın.

Kalabalık yerlerden uzak durun :
Grip, insanların kalabalık olduğu yerlerde çok kolaylıkla yayılır. Okullar, çocuk bakım evleri, toplu taşım araçları, ofis binaları, konser alanları gibi yerler hastalığın en çok yayılım gösterdiği yerlerdir. Grip enfeksiyonunun pik yaptığı dönemlerde bu tip kalabalık yerlerden uzak durarak hastalığın size bulaşmasını önleyebilirsiniz. Eğer hastaysanız ateşiniz düştükten sonra en az 24 saat daha evde kalmanız gerekmektedir. Bu sayede hastalığınızın diğer kişilere bulaşmasını önlersiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ramazan Kodakoğlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)