Sanal Dünyadaki Çocuk Tacizini Önleme Yolları

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Okulların tatile girmesi ile birlikte birçok çocuk maalesef ki soluğu internet başında almakta. Bilgisayar oyunları en çok tercih edilen etkinliklerden birisi olmaktadır. Bilgisayar oyunu oynamak ve de internet kullanmak günümüz çocuklarının en büyük eğlenceleri arasında sayılmaktadır. Çocuklar vakitlerinin çoğunu bu şekilde geçirirken, bu ortamların hem çocuklarımızın psikolojisini nasıl etkilediği hem de kişisel verilerinin ne derece güvende olduğu ise tartışmaya açık bir konudur.

Çocuklar internet aracılığı ile özellikle de internet oyunlarının vesile olması ile birlikte cinsel istismar tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bazı oyunlarda kullanıcılar arasında iletişim olanağının bulunması sebebi ile çocuklar pedofiller veya uyuşturucu satıcıları ile karşı karşıya gelebilmektedir.

Çocukların mahremiyet algıları olmadığından ötürü yüz yüze konuşulan her şeyin online ortamda da konuşulabileceğini düşünürler. İnternet ortamındaki tuzaklara düşmelerinin en önemli sebebi ise internette hangi bilgileri paylaşıp paylaşmayacaklarını bilmemeleridir.

Çocuklar; çizgi filmler, videolar, diziler izlemeyi çok severler. İnternette birçok zararlı video bağlantısı bulunmaktadır ve bu da çocukların meraklarının istismar edilmesine neden olmaktadır.

Yine sosyal ağlarda hesapları olan birçok çocuk bulunmaktadır ve bu çocuklar bazen aşırı paylaşım yaparak kendileri ile ilgili birçok veriyi ortaya çıkarmaktadırlar. Kötü niyetli kişiler ise bu bilgileri takip ederek istismara yol açabilmektedir.

Çocuklar sevdikleri bir karakter veya bir sanatçıya hayranlık besleyebilirler ve onların sosyal medya hesaplarını takip edebilirler. İnternette genellikle onlarla ilgili bilgi edinmek isteyebilirler. Kötü niyetli kişiler ise bu öğeleri kullanarak çocukları kandırmak isteyebilirler.

   Bu gibi olaylar yaşanmaması için anne-babaların yapması gerekenler:

  • Çocuk uygun bir yaşa gelene kadar evdeki bilgisayar ortak kullanım alanı olan bir odaya yerleştirilmeli, böylelikle çocuk bilgisayarı kullanırken neler yaptığını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

  • İnternet ve sosyal ağ kullanımı için belirli zaman aralıkları konulmalı, bu sayede çocuğunuzun interneti sizden habersiz kullanmasının önüne geçilmelidir.

  • Çocuğunuzun ziyaret edebileceği siteler hakkında onunla konuşup uzlaşmalı, ziyaret etmemesi gereken sitelere girmemesi konusunda çocuk ikna edilmelidir. Zararlı içerikleri engellemek için ise internetteki siteleri filtreleyen yazılımlar kullanılmalıdır.

  • Çocuğunuz bilgisayar başından kalktıktan sonra bilgisayarın geçmiş kısmından ziyaret ettiği web sitelerine bakılmalıdır. Bu sayede yaşına uygun olmayan içeriklere maruz kalıp kalmadığı gözükebilir.

  • Çocuğun bilgisayar veya cep telefonlarında oynadığı oyunları öğrenip gerekiyorsa çocuk ile oynanmalı, içeriklerinin uygun olup olmadıklarına bakılmalıdır.

  • Eğer çocuğunuzu internet üzerinden attığı e-postalar veya mesajlar yolu ile rahatsız eden biri varsa bu kişiyi engelleyerek rahatsız etmesi önlenmeli ve engellenemiyorsa da yasal yollara başvurulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)