Dostlarım,
Bizler insan olarak temel bir yanılsama içinde yaşarız: Zeminin her daim sağlam olduğu yanılsaması. Deprem, bu yanılsamayı bir anda paramparça eder ve bizi varoluşumuzun en temel gerçekleriyle yüzleşmeye zorlar: “belirsizlik, kontrol eksikliği ve nihai yalnızlığımız.”
Varoluşsal Uyanış Olarak Travma
Hayat ve ölüm arasındaki sınırın bulanıklaştığı anlarda, çoğumuz ilk kez gerçek bir varoluşsal uyanış yaşarız. Bu anda fark ederiz ki, gündelik yaşamımızın sıradanlığında unuttuğumuz şey tam olarak önümüzde durmaktadır: Varoluşumuzun kırılganlığı.
“İnsan ancak ölümle gerçekten yüzleştiğinde, hayatın değerini tam anlamıyla kavrar” demiştim bir zamanlar. Deprem, kolektif bir ölümle yüzleşmedir.”
Anlam Arayışı
Travma sonrası en sık karşılaştığım soru: “Neden?” Bu soruya kolay cevaplar verilemez. Anlam, dışarıdan verilmez; içeriden bulunur. Deprem gibi doğal afetlerde anlam aramanın kendisi, insani bir davranıştır. Ancak belki de asıl anlam, anlamsızlıkla yüzleşme cesaretinde yatmaktadır. Şimdi sorulması gereken asıl soru:
“Bu deneyim sonrası hayatımı nasıl daha otantik yaşayabilirim?”
Bağlantının İyileştirici Gücü
İzolasyon travmayı derinleştirir. Paylaşılmayan acı, katlanarak büyür. Terapinin özü, varoluşsal yalnızlığımızı aşmak için kurduğumuz köprülerdir. Deprem sonrasında ihtiyacımız olan şey, belki de en çok, gerçek karşılaşmalardır.
Bizzat depremi, yıkımın içinden çıkarak, tecrübe etmiş biri olarak; deprem sonrasında, insanlar arasındaki duvarların da yıkıldığına şahitlik ettim. Travma, gündelik hayatın yapaylıklarını yıkarak, insanlar arasında nadir bulunan bir birliktelik fırsatı yaratır.
Varoluşun Dört Nihai Kaygısıyla Yüzleşmek
1. Ölüm
Deprem, ölümlülüğümüzü inkâr edilemez şekilde hatırlatır. Ancak ölüm bilinci, hayatı zenginleştirir. “Ölüm hayata anlam katar, çünkü her anın önemini artırır.”
2. Özgürlük ve Sorumluluk
Felaket sonrası yeniden inşa sürecinde, hayatımızın yazarları olduğumuzu hatırlarız. Koşullarımızı seçemeyiz, ama onlara yanıtımızı seçebiliriz.
3. Varoluşsal İzolasyon
Acı çekerken, nihai yalnızlığımızla yüzleşiriz. Paradoksal biçimde, bu farkındalık bizi daha derin bağlantılar kurmaya iter.
4. Anlamsızlık
Kaos karşısında, anlamı kendimiz yaratmalıyız. “Hayat verilen anlamla değil, verdiğimiz anlamla değerlenir.”
Çocuklara Yardımcı Olmak
Çocuklar varoluşsal kaygıları daha somut şekilde deneyimler. Onlarla konuşurken gerçekçi olun, ama umut verin. Sokratik bir yaklaşımla sorular sorun:
“Neler hissediyorsun?”,
“Bu durumda sana ne yardımcı olabilir?”
Unutmayın ki çocuklar, bizim söylediklerimizden çok, kendi varoluşsal kaygılarımızla nasıl başa çıktığımızı gözlemleyerek öğrenir.
Travma, varoluşsal bir fırsattır - daha otantik, daha anlamlı bir yaşam için bir davettir. Nietzsche’nin dediği gibi:
“Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir.”
Ancak güçlenmek, acıyı inkâr etmek değildir. Tam tersine, acıyı tüm derinliğiyle deneyimleyerek, onun içinden dönüşmüş olarak çıkmaktır.
Hepinize, bu zorlu varoluşsal yolculukta cesaret ve şefkat diliyorum. Unutmayın ki en karanlık anlarımızda bile, insan ruhunun ışığı tamamen söndürülemez.
“Hayatın anlamı yoktur. Ama her an anlam yaratmak için bir fırsattır.”