Sebebini Bilmediğimiz Yorgunluk, Duygusal Yorgunluk Olabilir Mi?

Yazar Fatma KoçyiğitPsikolog • 19 Ocak 2021 • Yorumlar:

Yaşadığımız toplumda görev ve sorumlulukların artması ile birlikte pek çok insan yeterli zamana sahip olamadığını, işlerini yetiştirmekte zorlandığını söylemektedir. Bunun için kendini eksik görmekte, hiç bir şeyi yetiştiremediğini ve sevdiklerine zaman ayıramamanın şikâyeti içerisindedir. Bazı işleri ileri tarihe ertelemeye çalıştıklarında ise işin için çıkamayarak duygusal olarak yorgun hissetmektedirler.

DUYGUSAL YORGUNLUK NEDİR?

Duygusal yorgunluk daha çok psikolojik yorgunluk olarak adlandırılır. Çünkü burada fiziksel ve bedensel bir yorgunluktan bahsetmiyoruz. Bedenin dinlenmiş olmasına rağmen zihnin dolu olması, zihnin yeteri kadar dinlenememesi söz konusudur.

Günümüz toplumunda bu sayı gittikçe artmakta, hatta günlük hayatta bile herkes yorgun olduğundan bahsetmektedir.

DUYGUSAL YORGUNLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

  •  Kişide unutkanlık ve dikkatsizlik başlar. Ufak tefek şeyleri unutmak herkesin yaşayabileceği normal bir durum ama bu ne zaman sorun olur? Günlük hayatımızı etkileyecek derecede bir unutkanlık varsa sorun orada başlıyor. Örn; çok önemli bir doktor randevusu var bunu unuttu, çocuğunun okulda gösterisi var unuttu, yemeği ocağın üzerinde unuttu gibi. . .

  • Kişi biraz daha kendi dünyasına yönelir, içine çekilir. Sinirli ve gergindir, alınganlıklar başlar en küçük olayı gözünde büyütür.

  • Tüm gün uyusa bile kendini yorgun ve güçsüz hisseder.

  • Gelecek kaygısı taşımaya başlar.

  • Yaşanılan stres sonucu vücut sinyal vermeye başlar. Baş ağrısı, kabızlık, iştahta değişim gibi şikâyetler artar.

DUYGUSAL YORGUNLUK İLE NASIL BAŞ EDİLİR?

Problemlerin daha çok büyümesine fırsat vermeden bir psikologdan destek almak.

Sağlıklı yiyecekler tercih etmek, egzersiz yapmak, yapılan her türlü fiziksel aktivite endorfin ve serotonin seviyelerini yükselterek duygusal durumunuzu iyileştirebilir. sevdiğiniz bir yakınınız ile telefonda sohbet etmek kendinizi daha iyi hissetmenize sebep olabilir. Sağlıklı günler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)