Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Yazar Ezgi KoçDiş Hekimi • 11 Ekim 2021 • Yorumlar:

Telsiz ortodonti (şeffaf plak tedavisi) tedavisi, klasik metal veya porselen teller kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar kullanılarak yapılan ortodontik tedavidir.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ (TELSİZ ORTODONTİ) HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?

Şeffaf plaklar çarpık veya aralıklı dişler, kapanış bozukluğu, çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik  bozukluğun tedavisinde kullanılır.  

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ (TELSİZ ORTODONTİ) NASIL UYGULANIR? 

Hastalardan standart yöntemlerle alınan ölçüler 3 boyutlu bir tarayıcı tarafından taranır veya ağız içi  tarayıcılar kullanarak hastalardan ölçü alınır. Çok sayıda kişiye özel şeffaf plak 3 boyutlu yazıcılar  tarafından hazırlanır. Dişlerin haftalık değişimleri bir simülasyon tarafından hekim ve hastanın kabullerine sunulur. Dişlerin final pozisyonları ve görüntüsü her iki taraf için onaylandıktan sonra  plaklar teslim edilir. Hastalar her bir plağı 7 ila 10 günlük süreçlerde değiştirir, her değişen plakta  dişler biraz daha düzelir.

Şeffaf diş plak tedavisi öncesinde neler yapılması gerekir? 

Tüm ortodontik tedavilerden önce ağız içerisindeki mevcut sorunlar giderilmeli; diş taşı temizliği ve  çürüklerin tedavisi yapılmalıdır. Mükemmel düzeyde ağız hijyeni sağlanmalıdır.  

Şeffaf diş plak tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir? 

Tedavi sonrasında geri bozulmaların en aza indirilmesi için hastalar hekimlerin önerdiği süre boyunca  koruyucu plakları kullanmalıdırlar. 

Şeffaf plak tedavisinde alt ve üst yaş sınırı var mıdır? 

Tüm yaş gruplarına şeffaf plak tedavisi uygulanabilmektedir. 

Şeffaf Plak tedavisinin uygulanmaması gereken durumlar var mıdır? 

Tedaviye uygunluk konusunda ortodonti uzmanının muayenesi gereklidir. 

 

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer? 

Tedavi süresi problemin boyutuna göre değişiklik gösterir. Genellikle ortalama ortodontik problemler  1 ila 1,5 yıl içerisinde tedavi edilmektedir. Vakanın kolay veya zor olmasına göre (+ /- )6 ay değişim  gösterebilirler.

Şeffaf plaklar yeme ve içmeye engel midir? Yemek yerken çıkarılması gerekir mi? 

Klasik tel tedavisinde bir takım yiyecek ve içecekler tedavi boyunca yasaklanır veya azaltılır. Aksi halde  tellere veya braketlere zarar verebilirler. Şeffaf plak tedavilerinde dişler üzerinde sabit metal parçalar  olmadığından yeme içme konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.  

Şeffaf plak tedavisi konuşmayı etkiler mi? 

Plak tedavisinin ilk başlarında 1- 2 haftalık alışma süresi içerisinde konuşmada minimum bir farklılık  görülebilir. Ancak zamanla hastaların alışması ile konuşmadaki bu farklılık ortadan kalkar. 

Fazla kahve çay ve sigara tüketimi plakları etkiler mi, hangi yiyecek ve içecekler şeffaf diş plaklarının  renklerini değiştirir? 

Çay, kahve, sigara gibi renklendirici ürünler uzun dönem plak kullanımında plağın rengini etkileyebilir.  Ancak tedavi sırasında plaklar haftalık olarak değiştirildiği için renkleşme önemsizleşir.  

Şeffaf plak temizliği nasıl yapılır? 

Koruma amaçlı kullanılan plakların detaylı temizlik ve saklama protokolleri bulunmaktadır. Fakat  şeffaf plak tedavisinde plaklar haftalık değiştirildiğinden plağın kendi kutusu içerisinde korunması ve  yemeklerden önce sudan geçirilerek yıkanması yeterli olacaktır. Plakların daha uzun süre kullanılması  gerekiyorsa özel temizleyici partiküller ile plaklar suyun içinde bekletilerek temizlenebilir. 

Şeffaf plak tedavisinde kontroller hangi sıklıkta yaptırılmalıdır? 

Ortodontik tedaviler uzun süren tedavilerdir ve düzenli kontrol gerektirir. Normal koşullarda  kontroller aylık yapılır. Bazı durumlarda iki ayda bir kontrol yapılabilir. Şeffaf plaklarda tedavi  planlaması en başta yapıldığı için kontroller hasta isteğine bağlı olarak daha uzun aralıklarla  yapılabilmektedir. Yurtdışına, şehir dışına çıkma durumlarında hastaların plaklarını düzeli kullanmaları  şartıyla uzun süreler kontrole gelmeden tedaviyi devam ettirebilirler. 

 

Pekiştirme tedavisi Şeffaf plak tedavisi ile aynı anlamda mı kullanılır? 

Her iki durum için kullanılan materyal ve teknik birbirinden son derece farklıdır. Tedavi sonunda  ­dişlerin geri bozulmasını engellemek için kullanılan şeffaf plaklara retainer denir ve kalın aynı  zamanda esnek olmayan yapıdadır. Tedavi için kullanılan plaklar ise 3 boyutlu yazıcılar tarafından  kişiye özel hazırlanır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ezgi Koç

Ortodonti Uzm. Dt.

Randevu al