Şeker Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

Ameliyattan sonra yara yerlerinde fıtık oluşumunu önlemek için ilk 10 gün ağırlık kaldırmamaya özen göstermek gerekmektedir.

Uçağa Binmek

Ameliyat sonrasında yapılacak olan doktor kontrolünden sonra herhangi bir engel görülmediği takdirde uçağa binmekte sakınca yoktur.

Araç Kullanmak

Taburcu olduktan sonra araç kullanmakta herhangi bir sakınca yoktur. Uzun süre seyahat edecek bireylerin mutlaka varis çoraplarını giymesi ve belirli aralıklarla mola verip kısa kısa yürüyüş yapmaları önerilmektedir. 

Duş Almak

Taburcu olduktan 24 saat sonra ılık suyla duş alabilirsiniz.

Cinsel İlişki

Operasyondan sonra ilk 2 hafta cinsellik aktivitelerinden kaçınmak gerekmektedir. İkinci haftadan sonra karın içi basıncı arttırmayacak ve karın bölgesine darbe gelmesini önleyecek şekilde cinsellik aktiviteleri yapılmasında sakınca yoktur. 

Hareket Kabiliyeti

Şeker ameliyatı hareketi kısıtlayıcı bir ameliyat değildir. Ameliyattan çıktıktan 4 saat sonra yürümeye başlayacaksınız. Bu ameliyattan sonra ne kadar hareket ederseniz sizin için o kadar iyi olacaktır.  

Dikişler

Ameliyatta uygulanan dikişler estetik dikiştir. Böylelikle dikişlerin alınmasına gerek yoktur, dikişler kendiliğinden 2 hafta içerisinde vücut tarafından emilecektir. 

İyileşme Süreci

Şeker ameliyatlarının laparoskopik yöntemle yapılıyor olması iyileşme sürecinin hızlı ve konforlu olmasını sağlar. Hastalar genellikle ilk 4 saat ağrı çekerler. Ayağa kalkıp, yürüyüşlere başladıktan sonra gazın atılmasıyla her saat daha iyiye giden bir süreçtir. İlk hafta dikiş yerlerinde ağrı olabilir ama dayanılmayacak bir ağrı değildir. Bu süreçte doktorların reçetelendirdiği ağrı kesiciler, mide koruyucular iyileşme sürecini daha kolay atlatmaya yardımcı olur. 

Spor ve Egzersiz

Şeker ameliyatından sonra spor, hayatına katmanız gereken en önemli alışkanlıkların başında gelir. Spor kas kütlesinin korunmasında ve kilo verirken sarkmalarınızın olmaması için hemde kalp- damar sağlığınız için oldukça önemlidir. Bu ameliyat evde dinlenmeyi gerektiren bir ameliyat türü değildir aksine kendinizi çok yormadan fiziksel aktivitenin yüksek olmasını istediğimiz bir ameliyattır. Operasyondan sonra ilk 1.5 ay sadece orta tempoda yürüyüşler önerilir. 1.5 aydan itibaren yüzmeye başlanabilir, 3. ay itibariyle fitness veya pilates gibi ağır spor aktiviteleri yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)