Şeker Ameliyatında Beslenme ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

Taburcu Olana Kadar Bir Şey Yemeyecek Miyim?

Ameliyat sonrasında hastalar ilk 2 gün sadece damar yolu ile beslenirler. 3. Gün kaçak testi yapıldıktan sonra oral yoldan sıvı alımına başlarlar. 

Katı - Sıvı Ayrımı Nasıl Yapılmalı?

Şeker ameliyatından sonra yemeklerden yarım saat önce ve sonra sıvı alımı olmamalıdır. Bunun sebebi yemekten hemen önce içilen sıvıların midede yer kaplayıp kişinin yeterli beslenmemesine sebep olmasıdır. Yeterli protein, vitamin, mineral almak için yemeklerden 30 dk önce sıvı alımını bırakmak gerekir. Yemekle beraber veya yemekten hemen sonra alınan sıvılar midenin genişlemesine sebep olmaktadır. 

Vitamin Mineral Kalsiyum Takviyesi Almalı Mıyım?

Transit bipartisyon ameliyatlarından sonra bağırsaklardan emilim değişmediği için ömür boyu vitamin mineral takviyesine gerek yoktur. Yapılan araştırmalar hastalın %95 inde vitamin, mineral takviyesine gerek olmadığını göstermiştir. Ameliyattan sonra ilk zamanlarda normal beslenmeye geçene kadar vitamin eksiklikleri görülebilir. Bu durumda doktorun önerdiği multivitamin takviyeleri kullanılabilir. Hastaların vitamin mineral değerlerine belirli aralıklarla baktırması çok önemlidir. 

Oruç

Şeker ameliyatından sonra 1 sene oruç tutulması tavsiye edilmez. Bu ameliyat sonrasında mide hacmi küçüldüğü için hastaların yeni beslenme modeli az az sık sık beslenme şeklindedir. Ramazan ayında iki öğün yapıldığı için uzun süreli açlığa bağlı olarak birden büyük lokmalarla hızlı bir şekilde yenildiğinde kişilerde hazımsızlık, bulantı, kusma şikayetleri oluşabilmektedir. Ancak 1. Senenin sonunda kişinin gıdaları tolere etme durumu arttığı için doktor ve diyetisyen kontrolü altında oruç tutmakta bir sakınca yoktur. 

Kaçak Olursa Sonrasında Nasıl Beslenmeli? 

Kaçağa stand ile müdahele edildikten sonra stand takılı olduğu süre boyunca kişi sıvı ile beslenmeye devam eder. Stand çıkarıldıktan sonra kişinin durumu iyi ise 15 gün sürecek püre dönemine geçilir. Sonrasında ise katı diyet dönemine geçiş yapılır. 

Şeker Ameliyatından Sonra Sakız Çiğnenebilir Mi? 

Sakız çiğnemek kişinin hava yutmasına sebep olacağından gaz problemleri yaşanmasına sebep olur. Ayrıca, mide asit salgısını arttırdığı için mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir ve daha hızlı acıkmaya sebep olur. Bununla beraber kişilerin sakızı yutma ihtimalinide düşündüğümüzde ameliyat sonrası sakız çiğnemek önerilmemektedir. 

Açlık Hissi

Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında, başlayan kan şekeri regülasyonu sayesinde ameliyat öncesindeki gibi açlık hissedilmemektedir. Ameliyat sonrasında hormonel olarak açlık hissedilmediğinden iştahsızlık görülmeye başlanır. 

İştah Durumum Nasıl Olacak? 

Mide içerisinde yer alan iştah (ghrelin) hormonunun da büyük bölümünün alınması sonucu da iştahta azalma görülecektir, aynı zamanda mide hacminin küçülmesi erken doyma hissini hastalara kazandıracaktır. 

Sigara ve Alkol Kullanımı

Ameliyattan sonra sigaraya bağlı mide rahatsızlıklarını arttırmaktadır. Ayrıca doku oksijenlenmesini engellediği için dokuların iyileşmesini geciktirir. Bu sebeplerden dolayı ameliyattan sonra ilk 1 ay sigara tüketimi önerilmemektedir. Alkol ameliyattan sonra hem mideye rahatsızlık verebileceği için hem de yüksek kalorili olduğu için ilk 3 ay önerilmemektedir. 

Gazlı İçecek Tüketimi

Ameliyat sonrasında gazlı içecekler midede doygunluk hissettirir ve rahatsızlık verir. Gazlı içecek basit şeker içerdiği için ken şekeri regülasyonunuzu bozar vekalorileri alımınızı arttırır buna bağlı olarakta kilo vermeyi daha zor hale getirir. Çok hızlı şekilde midenize doygunluk hissi verdiği için sağlıklı günlük almanız gereken besinleri tüketmenizi engeller. 

Sürekli Diyet Yapmak Gerekiyor Mu? 

Şeker ameliyatında sonra uygulanıcak olan beslenme programı diyet değil komplikasyonları, mide rahatsızlıklarını önleyecek bir prosedürdür. Ameliyat sonrası beslenme tamamaen kişinin ihtiyacı olan proteinleri, vitaminleri mineralleri tamamlayacağı şekilde düzenlenecektir. Bir çok besinin yasaklanması karnı şişirip veya midede uzun süre kaldığından dolayı protein alımını engelleyeceği içindir. Salça, baharat, yağ, limon soğan sarımsak gibi uyarıcı besinler tamamen mide yanmalarını bulantıları önlemek içindir. 3 . aydan sonra mide artık kendini toparladığı için normal beslenmeye geçilir. İlk aylarda zaten sağlıklı beslenme alışkanlıkları kişide oturmaya başlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)