Selektif Kök Blokajı

Yazar Kadir Öztürk • 18 Nisan 2023 • Yorumlar:

Bel ağrısı ve beraberinde bacak ağrısı ile uyuşma yakınması olan hastalar, günümüzde çok sık olarak hekime başvurmaktadır. Günlük yaşantımızı ve hayat konforumuzu kötüleştiren bir sağlık sorunu olmaktadır. İstirahat etmek, ilaç tedavisi, fizik tedavi, masaj, ameliyat olmak tedavi seçenekleri arasında bilinen yöntemlerdir.

Selektif kök blokajı uygulanacak hastalar itina ile seçilmelidir. Hastalar çok iyi muayene edilmeli ve tetkikleri çok iyi değerlendirilerek ağrıya yol açan bölge net olarak ortaya konmalıdır. Hastaya tüm tedavi yöntemleri anlatılmalı ve selektif kök blokajı uygulaması için neden uygun olduğu açık bir dil ile anlatılmalıdır.

Uygulama sırasında hasta ameliyathane de ve yüz üstü pozisyonda olmaktadır. Ameliyathane röntgen cihazı olarak anlatılabilecek ve çekilen anlık filmleri hemen monitörde görmemizi sağlayan skopi cihazı yardımı ile işlem yürütülmektedir. Ciltten perkütan olarak önce lokalanestezi yapılır. Sonra uygulama iğnesi ile skopi eşliğinde adım adım kontrol edilmek koşulu ile yakınmalara yol açan sinir sıkışmasının olduğu bölge bulunur. Bu bölgeye kontrast madde enjekte edilerek doğru yerde olduğumuz skopi ile kontrol edilir. Daha sonra bu bölgeye anestezik madde + steroid karışımı ilaç enjekte edilir ve işleme son verilir. Uygulanan yöntemle ilaç kesinlikle sinir köküne veya omurilik içine enjekte edilmemektedir!

Neden ameliyathane?

Steril bir ortamda olmak enfeksiyon gibi çok nadir olabilen komplikasyonların önüne geçmek için tedbir olmaktadır. Aynı zaman ameliyathane de mevcut olan C kollu floroskopi (skopi) cihazı bu uygulamanın olmazsa olmaz aletidir. İki yönlü skopi görüntüsü altında işlemin yapılacağı bölge ve dolayısı ile sıkışan sinir kökü ortaya konmaktadır.

Anestezi almadan çok ağrım olur mu?

Bu işlem için anestezi uygulaması gerekmemektedir. İşlem sırasında ağrı yakınmasını önlemek için cilde lokal anestezik ilaç enjekte edilmektedir. Derin dokularda ise zaten ağrı yakınması olmamaktadır. Ayrıca hastanın uyanık olması uygulama sırasında hekimin hasta ile direkt irtibatını sağlamaktadır. Gerekli durumlarda hastaya bazı (rahatlatıcı) ilaçlarda yapılabilmektedir.

Hangi durumlarda bu işleme başvurulabilinir?

Bel ağrısı ve bacak ağrısına neden olabilecek dejeneratif hastalıklar hedef kitle olmaktadır.

- Bel fıtığı hastalığı⇒özellikle küçük ancak sinir köküne teması olan fıtıklarda

- Omurilik kanal daralması - spinal stenoz

- Bel kayması- spondilolistezis

- Bel fıtığı ameliyatı sonrasında ameliyat yerinde yapışıklık-fibrozis bulunması halleri

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kadir Öztürk Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)