Self Regülasyon Nedir? Çocuklarda Self Regülasyonun Önemi

Yazar Süleyman Sert • 25 Kasım 2019 • Yorumlar:

Çocuklarda Self Regülasyon hakkında konuştuğumuzda, herhangi bir durum için uygun bir uyarılma seviyesini koruma becerisine atıfta bulunuyoruz.

Self Regülasyon ayrıca, ortamdaki girdilere uygun davranışsal ve duyusal tepkiler üretme yeteneğine ve kendi kendini kontrol etme yeteneğine sahip olmayı içerir.

Self Regülasyon son derece karmaşıktır. Bilişsellik, Duyusal sistemler, Davranış ve daha fazlasını içerir!

Birçok çocuk Self Regülasyonun bazı alanlarıyla mücadele edebilir.

Self Regülasyon , bir kişinin enerji seviyesini ayarlama ve kontrol etme yeteneğidir,duygular, davranışlar ve dikkat. Uygun öz düzenleme, bunun ayarlama ve kontrol, sosyal olarak kabul edilebilir yollarla gerçekleştirilir.



 

Self Regülasyon gelişimi aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

12-18 ayda çocukların sosyal taleplerinin farkına varmaları ve bir ebeveyn sorduğunda davranışlarını değiştirme yeteneğini geliştirmeleridir.

Çoğu durumda, kendi kendini kontrol eden bu erken adım, bir yetişkinin yakınlarda olmasını ve davranışı yönlendirmesini gerektirir.

2 yaşına geldiğinde, bu yetenek çocukların kendi kendini kontrolünü geliştirmeye başladığı noktaya veya annenin ve babanın yanında olmadığı zamanlarda bile diğer davranış kurallarına daha sık uyma yeteneğini geliştirir.

3 yaşına kadar, çoğu çocuk öz düzenlemeyi genelleştirebilir önceki deneyimlerden kullanılan stratejiler ve duyusal regülasyon çocukların uygun bir düzeyde kalmalarını sağlar.

Mevcut duyusal uyaranlara ortamlarda uygun şekilde yanıt verebilmek için uyanıklık gereklidir.



 

Self Regülasyon neden önemlidir ?

Self Regülasyon becerileri, çocukların erken çocukluk döneminde birçok görevi ne kadar iyi yönettikleri ile bağlantılıdır.

Bu becerilerle çocuklar, evcil hayvan kaybı, bir aile üyesinin ölümü veya anne baba boşanması gibi yaşamın bir parçası olarak ortaya çıkan zor ve stresli olayları daha iyi yönetebilirler.

Bir çocuğun kendini düzenlemeyi öğrenmesi gibi, konsantre olma, paylaşma ve sıra alma gibi beceriler de gelişir.

 

Çocuğunuzun Self Regülasyon ile mücadele edip etmediğini nasıl anlayabilirsiniz?

Self Regülasyonda zorluk çeken çocuklarda şu özellikler bulunur 

Kendi davranışsal ve duygusal tepkilerini düzenlemekte güçlük çekerler; artan öfke nöbetleri, duygusal reaktif, kontrol ihtiyacı, dürtüsel davranışlar, kolayca sinirli veya aşırı uyumlu olabilir.

Tipik olandan daha uzun süren öfke nöbetleri vardır 

Disiplini sağlamak ve çocuğu kontrol etmek zordur.

Tipik davranış stratejileri etkisizdir.

İletişim ve sosyal becerileri gecikmeler iki yönlü etkileşimlere girmek zorlanmalar görünür.

Aktiviteler arası geçişlerde zorlanmalar yaşanır

Sosyal etkileşimler sırasında problemler yaşama (örn. çok yüksek sesle konuşmak, çok yakın durmak, başkalarına dokunmak)

 Nesneleri sıkıca tutma veya dokunmada zorluklar.

Uyuşuk/ilgisiz görünür; çoğunlukla ‘kendi dünyasında  yaşıyor gibi görünür 

Çocuklara Self Regülasyonun Geliştirilmesine Nasıl Yardım Edilir?

Kendini düzenleme birçok çocuk için zorlayıcı bir beceri olsa da, araştırmalar oyunların ve eğlenceli aktivitelerin, problem yaşayan çocuklar için Self Regülasyon yeteneğini geliştirmede etkili olabileceğini göstermiştir.

Planlama ,Problem Çözme, Hafıza, Dikkat, Motor Kontrolü ve Sıralamayı Destekleyen Oyunlar ve Terapi Araçları, çocukların zorlu durumlara ve koşullara rağmen kendi kendini düzenleme becerisini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Sakinleştirici teknikler, öz-farkındalık alıştırmaları ve farkındalık faaliyetleri de öz düzenlemenin geliştirilmesinde etkili olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)