Sen Değişirsen , Dünyan Değişir!

Yazar Didem Uyanıkoğlu • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

İletişim belkide yaşam yolculuğunun en önemli araçlarından biridir.Iletişimde içeridekini dışa aktarırken,dışarıdakini içe alarak anlam kazandırırız.

Ailede eşler arası ilişkide de bu böyledir. Ne anlatırım , ne anlar karşımdaki? Peki bunu nasıl sağlıklı bir hale getirebiliriz? Tabii ki ben diliyle. Ben dili iletişime bizim için nasıl bir anlam kazandırıyor ve iliskiyi nasil sürdürülebilir hale getirilebiliyor? Ortak paylaşımlarımızın bulunduğu ailede eşlerin sevgi ve saygı çerçevesinde beraber yol almaları terazi dengesi gibi düşünülmelidir. Dengeler değiştiğinde tamamlayıcı destek sağlanmalıdır. Biri diğerine ki bu da yaşamın her yerinde kendini gösterebilsin.Ben dilini kullanan eşin karşısındakine saygınlık, değer, yeterlilik duygularını hissettirebilmesi önemlidir.Bunu sözle ifade ederken kullandığı kelimelerle, üslûbuyla sözün etkisini artıran mimiklerle beden dilini ve yeri geldiginde sessizliğiyle bile anlatabilmektedir. Sağlıklı iletişimde kendini tanımak en önde gelir. Kendini bilmek, insan fıtratı, kişilik, karakter özelliğini evlilik içindeki rolüyle bir bütün haline getirebilmek ilişkinin dinamiğini harekete geçirir. Ayrıca iyi bir dinleyici olmak eşler arasında anlayışta önemlidir. Dinlerken anlamak ve eşine bunu onaylayıcı sözlerle ifade edebilmek. Seni anlıyorum , Haklısın! dinlerken ona dikkate alındığını göstermek, uzun sürede saygınlık ve güven ortamını oluşturacaktır.İyi bir dinleyen sözünü de dinleten dir!Beni dinlemiyor beni anlamıyor aramızda paylaşacağımız birşey kalmadı sohbet muhabbetimiz kalmadı derken sorunu karşıda ararız. Oysa kendine dönmeli ben ne yapıyorum ,ne eksik ne yapılmalı? Kimsenin karşısındakini değiştirme hakkı yoktur ve değiştiremez de .Bu yanlış bir yöntem olur .Başarıya götürmez.

Eş olmak hayat arkadaşı yol arkadaşı, zor kolay olan ne varsa beraberce karşılamak, ekip ruhuyla hareket etmektir. Görmek istediğini yapılmasından hoşnut olacağın şeyi önce sen yap. Formül ise basit “sen değiş dünyan değişsin!” Bu değişimin geri dönüşü sağlıklı bir ilişkide sağlıklı iletişime ulaşmak olacaktır. Değişim ve dönüşüm yolculuğunda sağlam birlikteliğe giden bu yolun yolcuları olabilmek umut ve duası ile...

Didem Uyanıkoğlu

Aile Danışmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Didem Uyanıkoğlu

Aile Danışmanlığı

Randevu al