SEREBRAL PALSİ HASTALARININ BESLENMESİNDE GASTROSTOMİ TÜPÜ UYGULANIMI

Yazar Sedat IşıkayÇocuk Nöroloji Uzmanı • 16 Haziran 2017 • Yorumlar:

ARTIK SORUNSUZ BESLENEBİLİYORUM

Serebral palsi (beyin felci) her 1000 canlı doğumda 2-3 çocukta görülen beyinde kalıcı hasarla karakterize bir hastalıktır. Sebebi anne karnında, doğumda ve doğum sonrası birçok sebebe bağlı olabilmektedir. İlk yaşlarda oturma, yürüme ve konuşma geriliği şeklinde belirti verebileceği gibi el tercihinin iki yaştan önce gelişmesi, anlamsız geceler boyu ağlama, tükrüğünü yutamama, yemek yemeyi red etme, dilini dışarıya çıkarma, boynunu tutamama şeklinde birçok belirti verebilmektedir. Serebral palsinin spastik dediğimiz alt tipinde kollarda bacaklarda yoğun sertlik, haraket kısıtlılıkları hastadan hastaya farklı düzeylerde olabilmektedir. Hastaların neredeyse tamamına fizik tedavi önerilmektedir.

Serebral palsili hastaların %85-90’ında değişik düzeylerde beslenme problemleri olmaktadır. Özellikle ağır serebral palsili çocuklarda kasılmalara bağlı olarak yeme, çiğneme ve yutma problemleri sıklıkla olmaktadır. Bu çocukların öğünlerini yemeleri 2-5 saat arasında değişmekte ve yeterli kalorilerini alamamaktadırlar. Giderek zayıflamaktadırlar. Sıklıkla kendi tükrükleri ve yedikleri gıdalarını akciğerlerine kaçırarak sürekli yoğun bakımlarda yaşamaya mahkum olmaktadırlar.

PEG dediğimiz gastrostomi tüpü uygulanımı çocuk cerrahisi ya da çocuk gastroenteroloji uzmanları tarafından 15 dakikalık bir uygulama ile kolayca takılmaktadır. Çocuklara bu uygulama çok rahat bir şekilde uygulanabilmektedir. Takıldıktan sonra bir sorun olursa ya da çıkarılması icap eder ise 5 dakikalık bir müdahale ile çıkarılmaktadır. Yara yeri kapatıldıktan bir hafta sonra kendiliğinden kalıcı olarak iyileşebilmektedir.

PEG 15 santimlik bir hortumdur. Bu hortumun bir ucu midede bir ucu da dışarda yer almaktadır. Dış kısmında bir kapatma mandalı vardır. Yemek vereceğimiz zaman bu mandal açılarak enjektör ile sıvı bütün gıdalar verilebilmektedir. Gastrostomi tüpü uygulaması sonrası hastaya ağızdan da yemek verilebilmektedir. Hortumdan geçebilecek tüm gıdaları ve ilaçlarını bu yoldan rahatlıkla verilebilmektedir. Bu işlem sayesinde çocuğunuz her öğününü rahatlıkla yiyebilmekte, hızlıca kilo alarak güzelleşmektedir. Kilo alan çocukta direnci artarak daha az hasta olur. Hastaneye yatış sıklığı azalır. Annede çocukta mutlu olurlar. Ağızdan yeme problemi yaşayan ve bu uygulamayı yaptıran aileler inanın sonradan erken yaptırmadıkları ve çekindikleri için çok üzülüyorlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sedat Işıkay Çocuk Nörolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)