“Seri Katil, Doktor Olur Mu?”

Yazar Hasan Basri İzgiPsikiyatrist • 18 Mart 2018 • Yorumlar:

Doktor Hannibal Lecter, Thomas Harris’in yazdığı kitap serisindeki kurgusal karakterdir, zeki bir psikiyatrist ve yamyam seri katildir (beyaz perdede Brian Cox ve Anthony Hopkins tarafından canlandırılmıştır). Gerçek hayatta da kurgusal olmayan ve içimizden biri gibi olabilen, öldürme dürtüsünü kontrol edemediği için şiddete eğilim gösteren, vahşete yatkın doktorların haberlerine rastlamak mümkündür (İngiliz Dr. H. Shipman vakası vs.). İnsanı öldürmeye yatkın bir “seri katil, doktor olur mu?”, bırakın doktor olmayı, empati yapılacak ve insani değer verilecek bir insan olur mu?

Peki ya, canımızı emanet ettiğimiz diğer meslek gruplarındaki, insanlıktan nasibini almamış kişileri beynimizde nasıl değerlendireceğiz? Minibüsündeki son yolcusu kadına tecavüz etmek isteyen, bıçaklayan ve sonrada yakan cani için ne söyleyeceğiz? Bir masumu katleden oğlunu korumak için oğlunun yanında yer alan ve vahşete ortak olan baba rolündeki adamı nasıl tartışacağız?

Bu soruların cevabını bulmak mümkün mü? Azıcık insani tarafı olan biri, bu sorulara alternatif cevaplar bulabilir mi? Cani odaklı düşünebilir mi?

Vahşete seyirci kalmamak için, Özgecan ve diğer masumlar için, yeni mağduriyetler yaşanmaması için yetkili kişilerin sorumluluklarını yerine getirmesi, yaptıkları değerlendirmelerde mağdurların ve yakınlarının yerine kendilerini koyarak kararlar vermesi gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)