Ses Kısıklığı Gırtlak Kanserinin Habercisi Olabilir

Yazar Hayati KaleKulak Burun Boğaz Doktoru • 4 Mart 2020 • Yorumlar:

Ses kısıklığı problemi kulak burun boğaz polikliniğinde sıklıkla karşılaşılan ve tedavi edilen bir durumdur. Seste çatallanma ile tamamen sesin çıkmaması arasında semptomlar değişmektedir. Ses kısıklığı probleminin en sık sebepleri arasında; sesi kötü kullanmak, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, alerji gibi sebepler yatmaktadır. Ses tellerinde ödem aşamasında başvuran hastalar ilaç tedisiyle yüksek oranda iyileşebilmekteyken, nodül, polip gibi aşamalarda tedavi ancak uzun süren ses terapileri veya cerrahi müdehaleler ile olabilmektedir. 

2 haftadan daha uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka daha geniş çaplı bir araştırma gerekir . Özellikle sigara, nargile gibi tütün ürünleri kullanımı olan; alkol alan hastalarda ses kıskılıklarının altında gırtlak kanseri olma ihtimali diğer hastalardan çok daha yüksektir. 

Ses kısıklıklarında kanser şüphesini artıran durumlar arasında;

Tütün, alkol kullanımı

Ağızdan kan gelmesi

Ses kısıklığının 2 haftadan daha uzun sürmesi

Ağız veya genital bölgelerde papillomların olması

Mide reflüsü olması

Sebze meyve tüketiminin az olması gibi sebepler yer almaktadır.

Gırtlak kanseri tanısının erken koyulması çok önemlidir. Erken evrede yakalanan hastaların çoğu; daha basit cerrahi işlemler veya ışın tedavisi ile sağlığına tekrar kavuşabilir. İler evrelerde yakalanan hastalarda ise çok daha geniş çaplı cerrahi işlemler (gırtlağın tamamen alınması ve boğaza delik açılması; her iki boyun tarafındaki lenf nodlarının temizlenmesi vb) gerekebilmektedir. Hatta bazen cerrahi işlemlerin yetersiz kaldığı ve tek seçeneğin kemo-radyoterapi olduğu, yaşam süresinin çok düşük olduğu evrelerde bu hastalık karşımıza çıkabilmektedir.

Bütün bu riskler göz önüne alındığında ses kısıklığı olan hastaların kulak burun boğaz polikliniklerinde muayene olarak altta yatan sebebi öğrenmesi gerekir. Her ne kadar altta yatan sebep genellikle basit hastalıklar olsa da erken teşhis ve tedavi açısından sebebin araştırılması önemlidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hayati Kale Kulak Burun Boğaz Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)