Siberkondri Nedir?

Yazar Zeynep Mertoğlu • 25 Mart 2024 • Yorumlar:

“Siz de Kendinize Tanı Koyuyor musunuz?”

Siberkondri, bireyin kendisinde var olduğunu düşündüğü hastalığı ya da hastalıkları internetten araştırıp orada bulunan bilgiler ve veriler doğrultusunda kendisine karşı tanı koyması ve kendisini tedavi etmeye çalışmasıdır.

Peki Kendimize ya da Bir Başkasına Tanı Koyarsak Ne Olur?

Tanı koyma eyleminin özellikle günümüz pandemi döneminde artış gösterdiğini gözlemleyebiliyoruz çünkü pandemi koşullarıyla birlikte bireyler de vücutlarında gerçekleşen değişimlere ve farklılıklara daha fazla duyarlılaşmaya başladı. Ayrıca covid-19 ile beraber insanların stres, kaygı, ölüm korkusu ve anksiyete düzeylerinde de artış görülmeye başlandı. İnsanlar olumsuz ruh hallerine karşı vücutlarında olan değişimlere isim ve tanı koyma ihtiyacı gütmeye başladılar. Aslında bu, onların bilinçdışı farklında olmadan “Belirsizlik-bilinmezlik korkusuna” karşı yaptıkları olayları ve durumları belirgin hale getirme eylemi olarak görülebilir. Fakat birey kendisine tanı koyduğunda bu koyduğu tanı ile birlikte kendisini etiketlemeye başlıyor. Birey kendisini o şekilde etiketlediği için de sanki gerçekten öyleymiş gibi davranmaya hatta ve hatta o tanının semptomları göstermeye başlayabiliyor.

Siberkondri ile ne kadar iç içe olduğumuzu göstermek amacı ile size küçük bir örnek vereceğim. Katıldığım psikoloji etkinliklerinin birinde konuyu anlatması ile beraber diğer katılımcılar anlatılan konuya karşılık şu şekilde bir tepki verdiğini gözlemledim: “ Bu belirtiler bende de var o halde bende de borderline kişilik bozukluğu var.” bu tarz tepkileri o etkinlikte katılımcıların çoğunun verdiğini gözlemledim.

Peki Tanıyı Kim Koyar?

Tabi ki kendinizden şüphelenip “Acaba mı?” demek ve araştırmak çok doğal bir davranıştır. Fakat tanı koymak ve tedavi uygulamak internetten elde edilen bilgiler doğrultusunda bireyin kendisine ya da bir başkasına yapabileceği şeyler değildir. Üstelikte tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Ruh sağlığı alanında tanı koymak psikiyatristlerin uzmanlık alanına girerken tedavi uygulamak ve psikolojik destek vermek ise alanında uzman ruh sağlığı çalışanlarının yetkinlik alanına girmektedir.

Bu Durumda Ne Yapmalıyız?

Eğer gerçekten kendinizde bir rahatsızlık hissediyor ve problem olduğunu düşünüyorsanız size yakın ve uygun olan bir sağlık kuruluşuna gidip detaylı bilgiyi alanında uzman kişilerden almanız sizin ruh ve beden sağlığınız açısında çok daha faydalı olacaktır. Aynı zamanda bu süreci psikolojik destek ile güçlendirmek size de iyi gelecektir.

Ruh sağlığı çalışanları olarak ise bizler, sağlığınız için her zaman alanında uzman kişiler ile birlikte hareket etmenizi tavsiye ediyoruz. 

Psk. Dan. Zeynep Mertoğlu

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Mertoğlu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)