SİFİLİZ (FRENGİ) NEDİR?

Yazar Melda DemirtaşoğluDermatolog • 14 Nisan 2017 • Yorumlar:

Bakteriyel etkenli (Treponema pallidum), sık görülen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Erkek ve kadınlarda her yaşta ortaya çıkabilir.

SİFİLİZ (FRENGİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bulgular cinsel ilişkiden sonraki 3 hafta içinde ortaya çıkmaya başlar ve genel anlamda belirtiler 3 dönemde ortaya çıkar.
1.dönemde genital bölgede erkeklerde penis üzerinde kadınlarda ise dış genital bölgede ağrısız, yuvarlak ilk anlarda üzeri parlak görünen bir ülser (yara) oluşur. Bu yara 6 hafta içinde kendiliğinden iyileşerek kaybolur. Yaklaşık 2 yıl içinde 2. dönem belirtileri denilen ve her türlü deri hastalığını taklit edebilen belirtiler ortaya çıkar. Hastalık tedavi edilmez ise 20 yıl içinde 3. döneme geçer. Bu dönem artık çok nadir görülmektedir.

SİFİLİZ (FRENGİ) NASIL BULAŞIR?

Hastalık cinsel ilişki ile bulaşır. Ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilir.

SİFİLİZ (FRENGİ) TANISI NASIL KONULUR?

Tanı yalnızca klinik bulgulara göre dermatologlar tarafından kolayca konulabilir. Ancak ilk iki dönemde kullanılabilecek çok sayıda kan testi de vardır. Etken yaradan alınan akıntının incelenmesi ya da beyin-omurilik sıvısının incelenmesi ile de konulabilir. Bazen bulgular fark edilemez ve rastgele yapılan bir kan analizi ile de geçirilmiş 1.dönem sifiliz tanısı konulabilir.

SİFİLİZ (FRENGİ) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hekiminiz tarafından belirlenecek uygun antibiotiklerle hastalığın dönemlerine göre tedavi yapılmaktadır.

SİFİLİZ (FRENGİ) RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Başlıca risk faktörleri birden fazla partnere sahip olmak ve korunmasız cinsel ilişkide bulunmaktır.

SİFİLİZ (FRENGİ) KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Tedavi edilmemiş sifiliz olan kişilerde bazı komplikasyonlar görülebilir. Kadınlarda ve erkeklerde 3.dönemde iç organları, sinir sistemini etkileyerek nörolojik bulgulara neden olur. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların daha sık olması görülen bir diğer komplikasyonlardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)