Sigaranın Gebeliğiniz ve Bebeğiniz Üzerindeki Etkileri

Sigara içmenin insan sağlığı üzerindeki etkilerinden sıklıkla söz edilmektedir. Buna rağmen sigara bağımlılığı sorunun önüne geçilememesi ile birlikte kadınların %70 nin hamilelik döneminde dahi sigara tüketimine devam ettiği görülmektedir. Çoğu anne adayı bu durumun bebeğe verdiği zararı ve gebeliğe etkileri konusunda bilinçsizdir.

Sigaranın içerdiği nikotin, zift, karbon monoksit ve bunlar gibi bir çok zehirli madde, üst solunum yolları ile ciğerlere, oradan da kana karışarak kalp ve damar yollarına yayılır. Bu durumun sigara tüketen insanlarda üst solunum, akciğer kanserlerine, kalp damar tıkanıklarına yol açtığı da bilinmektedir. Peki siz bu zehirlerin kordon bağı yoluyla bebeğinize doğrudan zarar verdiğini biliyor muydunuz?

Sigaranın bebeğiniz ve gebeliğiniz üzerindeki etkilerinden biraz bahsedelim;

Hamilelik döneminde kordon bağı ile anne ve bebek arasında kan alış verişi yapılmaktadır. Anne adayının sigaradan aldığı zehirler bu kan alış verişi ile bebeğe geçer. Bu durum bebeğin gelişimine engel olduğu gibi bebeğin üst solunum yolu hastalıkları ile doğmasına sebep olur. Ayrıca ani bebek ölümlerine de sigaranın sebep olduğu bilinmektedir.

Gebeliğin normal süresi 38-40 hafta olarak kabul edilir. Ancak sigara tüketimi ile birlikte doğum sırasında açılması gereken su kesesinin daha önce açılması nedeniyle erken doğum riskleri yaşanmaktadır. Bu da bebeğin yeteri kadar gelişmeden doğmasına ve diğer bir çok soruna neden olur.

Sigarada bulunan nikotin damar büzücü görevi görür. Kan akışını yavaşlatarak kalp damar rahatsızlıklarına yol açar. Gebelik döneminde alınan nikotin yüzünden bebek ve anne arasındaki kan akışı sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez. Bu da bebeğin gelişimine engel olarak anne karnında ölümüne neden olur. Nikotin yüksek tansiyona sebep olarak gebelik zehirlenmesine yol açar. Bu zehirlenme bebeğin anne karnında ölmesiyle sonuçlanır. Sigaranın içinde bulunan karbonmonoksit bebeğin hücrelerine doğrudan erişerek gelişimine engel olur. Karbonmonoksit kandaki oksijen seviyesini düşürdüğü için bebek yeterli oksijeni alamaz ve üst solunum yolu hastalıklarına ya da oksijen yetersizliği ile oluşabilecek diğer sorunlarla karşılaşır. Sigara tüketen kadınlarda doğum anında plasentanın daha erken ayrıldığı gözlemlenmiştir. Bu durumda ciddi kanamalar olur ve doğum riske girer.

Doğum sağlıklı geçse dahi sigara kullanılan hamileliklerde doğan bebeklerin düşük kilolarda ve boyları daha kısa bir şekilde gelişimlerinde gerilik olduğu gözlemlenmiştir. Yine bebek sağlığı için anne sütünün öneminin altı çizilir. Sigara tüketimi anne sütünde azalmalar meydana getirir ve bu da bebeğin gelişimini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Gebelikte sigaraya maruz kalan bebeklerde, hiperaktivite, dikkat eksikliği gib davranış bozuklukları görülmektedir.

Unutmayınız ki sigara yüzünden zarar gören bebekler, bu bağımlılığın zararlarını hayatları boyunca taşımak zorunda kalacaklardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)