Sık Atıştırmak

Yazar Melike Karaca • 1 Haziran 2023 • Yorumlar:

“Doğru düzgün yemek de yemedim ama bu tartı hiç aşağıya düşmüyor”

“Zaten hiç açlık da hissetmiyorum”

“Tok olmam için ne kadar yemiş olmam gerekir ki?

Eğer sen de bu soruları kendine soruyor; ancak çözüm yolunu bir türlü bulamıyorsan;

Belki de sorunun yanıtı: Sık sık atıştırmanda saklı!

Kendimize açlık hissedecek kadar zaman tanımamamız ve doygunluğu hissedecek kadar tam bir öğün yapmamamız, bu yüzden de kendinizi sürekli atıştırırken bulmanız çok doğal... Ya da aç değilken bir şeyler yemeye devam ettiğinizde, başlangıçta bir açlık seviyesi olmadığından tokluğunuzun da farkına varamayabilirsiniz...

Hiç bitmeyen bir döngünün içinde sıkışmak gibi!

Her ikisi de sık atıştırmanıza; ancak bir türlü de yemekte doyum yakalayamamanıza
neden olabilir.

Başlangıçtaki açlık seviyesi

Öğünler arasında geçirdiğiniz süre tokluk durumunuzu etkilemektedir. Enerji düzeyinizi ve kan şekerinizi dengede tutmak için en az 3 en fazla 6 saatlik aralıklarla yemek yemeniz açlık hissini fark edebilmeniz için size zaman tanıyacaktır.

Yiyeceğin Miktarına Göre Zamanlama

Ana yemekte yediğiniz köfte, bulgur pilavı ve cacığın tok tutma süresi 6 saate kadar uzunken, ara öğünlerinizde kahvenin yanında yediğiniz ceviz ve kayısı ise ancak 1-2 saatlik dayanıklılık sağlayacaktır. Tam bir öğün yapmadan gün içinde sürekli olarak atıştırıyorsanız, sizi tok tutan bir ana yemeği günlük beslenmenize eklemeyi düşünebilirsiniz.

Yiyecek türü

Yediğiniz yiyeceğin türü de tok kalma sürenize etkilemektedir. Marul, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, biber, soğan, kabak, çilek gibi hacmi büyük ancak kalorisi düşük olan yiyecekler yoğun açlık anında “ısırarak yeme” isteğinizi azaltmanın mantıklı bir yoludur; ancak uzun süre tok hissetmenizi sağlamazlar.

Protein içeriği yüksek (et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri) ve yağ bakımından zengin (kuruyemiş, zeytinyağı, avokado...) yiyecekler sindirimi yavaşlatarak tok kalma sürenizi uzatmaya yardımcıdır.

Karbonhidrat içerikli yiyecekler (tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna...) açlıkla birlikte gelen halsizlik hissini ortadan kaldırarak, kendinizi enerjik hissetmenize ve vücudunuzun tokluk sinyallerini almasına katkı sağlar. Ancak sağladıkları tokluk hissi protein ve yağlar kadar uzun değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)