Sık Sorulan Sorular

Yazar Ayşegül SerdarPsikolog • 30 Aralık 2021 • Yorumlar:

Psikolog kimdir ?

Psikoloji, davranışı inceleyen bilim dalıdır. Psikologlar ise bu alanda uzman olan, üniversitenin Psikoloji lisans programından mezun olan kişilerdir.

Klinik Psikolog kimdir ?

Lisans eğitimini tamamlayan alan mensupları, klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlayarak bu ünvanı alırlar. Klinik psikoloji ise bireyin zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluklarını inceleyen psikoloji dalıdır. Psikoterapi yöntemlerini sıklıkla kullanan klinik psikoloji; araştırma, öğretim ve program geliştirme konularıyla da ilgilenmektedir..

Klinik psikolog, görüşme sürecinde uzmanlaştığı terapi yöntemini kullanır. Almış olduğu eğitimlere dayalı olarak kişilik testleri, zeka ve ilgili  testleri uygular. 

 

Klinik psikologların üzerinde çalıştığı duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunlar, ergenlik problemleri, yetişkinlik dönemi öz saygı problemleri, yaşlılık kayıpları gibi gelişim dönemlerine bağlı krizler olabileceği gibi;  depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, kaygı bozuklukları, kişilik bozuklukları gibi  psikolojik rahatsızlıklar olabilir.

 

Psikologlar ilaç yazar mı ? 

 

Hayır, ülkemizde sadece hekimler ilaç yazabilmektedir. Bu sebeple gerekli görüldüğünde ilaç yazan uzmanlar psikiyatristlerdir. 

 

Psikologlar tanı koyar mı ? 

 

Aynı ilaç yazımı gibi tanı koyma yetkisi de psikiyatristlerdedir. Seans içerisinde gerekli görülürse psikolog, danışanı psikiyatriyi yönlendirebilir. Birçok durumda ilaç kullanan, tanı alan danışanlar psikoterapiye de devam eder. Bu sebeple, ilaç takibini psikiyatri uzmanı yaparken, psikoterapi süreci bir psikoterapist ile yürütülür.

 

Psikoterapi nedir ? 

 

Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır.

 

Birçok psikoterapi ekolü mevcuttur ve bunların her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Her yaklaşımın içerdiği psikoterapötik teknikler mevcuttur. Sizin için uygun olan psikoterapi ekolü kişisel durumunuza bağlı olarak seçilir. 

 

Psikoterapi;  konuşma terapisi, danışmanlık, psikososyal terapi veya yalnızca terapi olarak da bilinir.

 

Psikolojik Destek Ne Kadar Sürer ?

 

Psikolojik desteğin ne kadar süreceği yaşanılan problemin türüne, şiddetine ve psikolojik destekten elde edilmek istenen amaca göre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

 

Bazen danışanlar yalnızca 1-2 seans için gelir. Bazı danışanlar  için 8-12 görüşme yeterli olurken bazı danışanlar için altı ay ya da daha fazla  bir süre devam etmek gerekebilir.

 

İlk seansta bu konu konuşularak psikolojik destekle ulaşmak istediğiniz hedeflerinize göre planlanır.

 

Sadece tanı almış kişiler mi psikolojik destek alır ?

 

Hayatının herhangi bir alanında (yeme, uyku, ders çalışma, odaklanma, ilişkiler, ruh hali, vb.) bir rahatsızlık hisseden herkes psikolojik danışmanlık alabilir. Öte yandan, kendini tanımak isteyen kişiler de herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olmaksızın danışmanlık hizmeti alabilir. 


 

İlk seans nasıl geçer ?

 

İlk terapi seansı genellikle terapistin danışanı tanımaya çalışması ile geçer. Terapist, danışanın  şimdiki ve geçmişteki ruhsal ve fiziksel sağlık durumu hakkında formlar doldurmasını isteyebilir. Bütün bu bilgiler terapistin durum ile  ilgili daha derin bir anlayış kazanmasına yardımcı olur. Terapistin durumu tamamen anlaması ve en uygun tedavi şekline karar vermesi birkaç seans sürebilir.

 

Psikolog, seans içerisinde danışanından öğrendiği bilgileri bir başkasıyla paylaşır mı ?

 

Psikoterapi seansları, karşılıklı güven ilkesine bağlıdır. Bu güvenin oluşmasında en temel nedenlerden biri, gizlilik prensibidir. Buna göre, bir danışanın psikolog ile görüşme odasında konuştuğu konular üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Gizlilik ilkesi yalnızca danışanın kendisine ya da bir başkasına zarar verme durumu olduğunda bozulur. 

 

Psikolog ne yapmaz ? 

 

Psikolog, danışan ile problemi konuşur, çalışır fakat danışan yerine sorunu çözemez. Öğüt vermez veya bir düşünceye ikna etmeye çalışmaz. 

 

Psikolog, danışanın kendini daha iyi anlayabilmesi, sorunlarını çözmeye başlaması, sıkıntılar karşısında baş etme becerileri kazanması için güvenli bir ortam hazırlar. 

 

Danışanın, kararları kendi sorumluluğundadır. Hiç şüphesiz ki koşullarını, hayatını en iyi kişinin kendisi bilir. Bu sebeple süreç içerisinde ilerleyen danışan, ona eşlik edip teknikler ile sorunu çözmesine yardımcı olan kişi psikologdur.

 

Zeka testi ne zaman uygulanır ?

 

Zeka testleri ancak uzman bir kişinin (psikolog, rehber öğretmen , psikolojik danışman, psikiyatrist, doktor vs.) çocukta farklılık olduğunu düşünüp yönlendirmesi ile uygulanır. Testin amacı, çocuğun yaşadığı zorluğun sebebini bulmak ve çocuğu bütünüyle değerlendirmektir. 

 

Testin sonucu ise yönlendiren uzman ile paylaşılır. Aileye ise geribildirim verilir. Uzmanlar dışında biri ile skor paylaşılmaz çünkü bu durum çocuğun etiketlenmesine sebebiyet verebilir. 

 

Cinsel terapi nedir ? 

 

Cinsel terapi karşılıklı diyalog, paylaşım ve uzlaşı üzerine kurulu bir konuşma terapisi uygulamasıdır. Var olan probleme göre (vajinismus, erken boşalma, cinsel istek kaybı vb.) çeşitli davranışsal tedavi tekniklerini içermektedir.

 

Terapide yer alan kişiler tıbbi, psikolojik ya da kişisel problemlerinden hangilerinin cinsel yaşam içinde bir problem haline geldiğinin tespitine yönelik olarak iletişim kurarlar.

Cinsel terapi uzmanları bu alanda eğitim almış lisanslı psikolog, doktor veya psikiyatri uzman hekimleridir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayşegül Serdar

Psikoloji Uzm. Psk.

Randevu al