Sınav Kaygısı

Yazar Manolya KandemirPsikolog • 2 Ekim 2022 • Yorumlar:

Sınavlar ve bizde uyandırdığı olumsuz duygular (endişe, stres, gelecek kaygısı)

Hepimiz hayatın belli dönemlerinde belli bir mevkii edinmek, istediğimiz alanda okumak, yükselmek daha iyi olanaklara sahip olabilmek gibi nedenlerden dolayı belirli sınavlara tabii tutuluruz (LGS, YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES ve daha niceleri).

Sınavlara hazırlık sürecinde isteksiz, kaygılı, korkulu ve stresli hissedebiliriz. Bu hisleri bastırmak için ne yapacağımızı bilemediğimiz bir süreçte yalnız, baskı altında, kıyaslama ve kıyaslanma içerisinde olabiliriz.

Günümüzde birçok kişi kişisel gelişimine katkıda bulunma, meslek edinme gibi nedenlerden dolayı sınava girmekte bu da rekabet ettiğimiz kişi sayısını katlamaktadır. Her gün çoğalan işsizlik, sıkı hazırlanan rakiplerin varlığı verilmesi gereken mücadeleyi güçleştirmektedir.

Bazılarımız nasıl çalışacağımız, ne yapacağımız, nereden başlayacağımız konusunda kararsızlık yaşar böyle olunca da ne kadar emek verilse de verim alamadığımızı gösteren deneme sonuçları ile karşılaşırız.

Tercih sürecine gelindiğinde ise yeterince araştırma yapmaksızın sıralamamıza uygun düşen bir üniversite ya da lisede aslında hiçte istemediğimiz bir bölümde bulabiliriz kendimizi…

Sınav sürecinde aile etkisi

Özellikle LGS ve YKS sürecindeki öğrenciler ergenlik süreci içerisindedir ve ergenliğin kendine has getirmiş olduğu özellikler vardır. Sınava girecek olmanın da verdiği endişe ve kaygı ile olumsuz duygular içerisinde hisseden ergenlik sürecindeki bireylere karşı ebeveyn tutumunun önemi ayrı bir nitelik taşımaktadır.

Aileler bu döneme öğrencinin üzerinde baskı uyandırma, kıyaslama ya da çalışmalarını yetersiz görme gibi davranışlarda isteyerek ya da farkında olmadan davranışlarda bulunabilirler.

Öğrencinin stresini arttırarak sizinle çatışmasına neden olabilecek bu gibi davranış ve tutumlardan uzak durulmalı sınav grubu öğrencisine çalışabileceği ek kaynaklar sunularak, yanında olarak desteklemeliyiz.

Her gün, her saat bizlere de ne yaptığımız sorulsa ya da her gün yaptıklarımızın eksik olduğu ile ilgili eleştirilsek bizlerde de aynı korku ve endişeler oluşur bunun önüne geçmek için yapıcı konuşmalar, motive edici cümlelerle başarılı olabileceğini hissettirmeli ona olan sevginizin yalnızca sınav sonucuna bağlı olmadığı konusunda güven vermelisiniz.

Sınav sürecinde başarıya giden yol nedir?

  • Unutmayalım ki sınav süreci bir bütündür, yalnızca çok uzun saatler çalışarak başarıya ulaşamazsınız, verimli çalışabilmek size başarıyı getirecektir.

  • Kendinize hedef belirleyin ve amacınıza odaklanın.

Nasıl verimli çalışılır?

  • Dengeli beslenme ve düzenli uyku verimi arttıran iki önemli etmendir. Uykusuzluk, az ya da çok yemek yeme durumunda yapılan çalışmalar sizleri hedefinize yakınlaştıracaktır.

  • Çözebildiğiniz kadar çok deneme çözün( farklı yayınları kullanmayı ihmal etmeyin) böylelikle nereden nereye ne kadar yol kat ettiğinizi daha iyi görme şansınız oluşacaktır. Konu çalışmalarım tamamlansın daha erken sonra çözerim diye düşünmeyin. Çalıştığınız konular arttıkça netiniz yükselecek bu da sizi motive edip daha çok çalışmanızı sağlayacaktır.

  • Çalışmanızı parçalara bölün o gün çalışacağınız konunun belli bir bölümünü çalışın ve mola verin mola vermeksizin uzun süre çalışmak aldığınız verimi önemli oranda düşürecektir.

  • Tüm günü tek bir derse ayırmayın farklı dersler arasında geçiş yaparak zihninizin aktif kalmasını sağlayın.

  • Sesli çalışın bu hem okuyarak hem duyarak çalışmanızı sağlayacağından alınan verimi arttıracaktır.

  • Kendinize zaman ayırın bu süreçten sıkılmanızı engelleyip motivasyonunuzu arttıracaktır. Kendinize ayırdığınız vakti zaman kaybı olarak görmeyin.

  • Teknolojiden faydalanın çeşitli video platformlarında sorumlu olduğunuz derslere yönelik birçok anlatım ve çalışma olduğunu unutmayın.

  • Çalıştıklarınızı bir başkasına anlatın, anlatmak konunun unutulmasını zorlaştıracaktır.

  • Sesinizi kaydedin, boş zamanlarınızda (yolculuk vs.) bu kaydı dinlemek konuyu tekrar etmenizi sağlayacaktır. Çeşitli yayınların soru bankalarından çalıştığınız konuların sorularını çözün, bu çeşitli soru stillerine hakim olmanız için önemlidir.

  • Kitap okumayı ihmal etmeyin, puanımızın oluşmasında büyük etkisi olan paragraf sorularını çözmenize olan etkisini küçümsemeyin.

  • Süre tutarak soru çözümü yapın, kendinizin farkına varmak ve hızlanmak için önemi büyük…

  • Çalışma ortamınızı düzenli tutun, çalışma masanızda yalnızca o an ihtiyacınız olan kaynaklarınız ve kalemleriniz bulunsun.

  • Bol bol not alın bu geriye yönelik çalışmalarınızda zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

  • Daha iyi bir planlama yapabilmek ve çalışma stili belirlemek için öğrenci koçundan destek alabilirsiniz.

  • Kaygı, endişe ve korkularınız ile baş edebilmek için psikolojik destek almaktan kaçınmayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar