Sınav Kaygısı: Endişe Kaosu

Yazar Serhat ÖzmenPsikolog • 14 Nisan 2021 • Yorumlar:

Sınav dönemleri gençlerin en çok zorlandığı dönemlerdendir. Çünkü sınav sadece sınav değildir. Sınavdan önceki ve sonraki süreçleri organize de etmesi gerekir işte tam bu durumda herkesin bir senaryoya ihtiyacı vardır. Bu senaryoda sınavın anlamı, sınav süreci, sınavdan beklenti, kişinin yetenekleri ve ailenin ümitleri birbirleriyle tutarlı olmak zorundadır .

Bir tiyatroya gittiğinizi düşünün salonda oturuyorsunuz ve sahneyi izliyorsunuz sahnedeki oyuncuların her birisinin farklı bir rolde olduğunu birbirinin sözünü kestiğini çok sayıda performansın birbirini dinlemediğini görüyorsunuz. Oyuncular arasında bir tutarlılık yok . Oyunucular arasındaki tutarlılığın olmadığını yavaş yavaş görüyorsunuz. Her ne kadar gerçekte birer profesyonel oyuncu olsalar bile harika yetenekleri olsa bile birbirinden bağımsız davrandıkça tiyatro çekilmez oluyor. Oyuncular önceden belirlenmiş ortak bir metne ve ortak bir senaryoya bağlı kalmadığı zaman ortaya bir sanat eseri veya bir gösteri çıkmaz. Aslında  kaos hakim olur. Ne seyirciler ne de oyuncular mutlu olurlar.

   Sınav kaygısı olan biri ; ellerde titreme terleme ,karıncalanma ,mide bulantısı, kalp çarpıntıları, huzursuzluk, mutsuzluk, uykusuzluk ,iştahsızlık başarısızlık korkusu ,dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşar . Vücudunu yönetmekte zorlanır. Sanki organları farklı bir performans sergiliyor gibidir. 

  Sınav kaygısı (anxiyete)kişinin stres karşısında dikkatini sınavdan önceki sürece sınavın tarihlerine sınav sonuçlarının ebeveynler için önemine ve arkadaşlar arasındaki söylentilere aşırı odaklanmasından  dolayı yönetememe problemi olarak bakabiliriz. Bu zihnindeki seslere ve ilgili rolleri oynarken kendisini o kadar tüketir ki en sonunda artık hiç bir ses duyamaz .Rolleri beklentileri ve ümitleri arasında bir uçurum açılmıştır.

   Sınav kaygısı her ne kadar herkes de farklı oranlarda gözükse de sınav kaygısıyla baş etmeye çalışan bir kişi bize çok şey ifade eder .

1:Sınav kaygısı atlatılabilir.

2: Sınav kaygısı sınavın anlam ve değerleriyle yakından ilişkilidir.

3: Sınav kaygısı bireysel bir olgu gibi gözükse de toplumsal ve kültürel bir yanı vardır .

Sınavla ilgili; kaygıların yönetimi, stres ,kendilik algısı, bedensel semptomları, okuma ve anlama ile ilgilidir.

  Bedenimiz bir tiyatro sahnesi ise ; rolleri ,figüranları , oyun mantığını tutarlı ve yönetilebilir kılmamız gerekiyor . Sınav kaygısında kişiye en çok yardımcı olacak oyuncular, stres yönetimi, beklenti korkusu, etkili düşünceler, sağlıklı gelecek beklentisi ve bireyin özerkleşmesidir.

Sonuç olarak sınav kaygısını aza indiren birey başarılı bir sınav süreci geçirir, öğrendiklerini cevap kağıdına yansıtabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)