Sınav Kaygısı Nedir?

Yazar Murat Kuloğlu • 21 Haziran 2023 • Yorumlar:

Hemen hemen herkes sınava girerken bir miktar kaygılanabilir. Hatta belirli düzeydeki bu kaygı kişiyi başarıya götüren ve çalışma motivasyonunu arttıran olumlu bir etken bile olabilir.

Ancak kişinin yaşadığı kaygı;

Bazı fiziksel anksiyete belirtilerine de yol açıyorsa,

Kişinin dikkatini toplamasını ve sınava devam edebilmesine zorlaştırıyorsa,

Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel oluyor ve dolayısıyla kişinin başarısının düşmesine yol açıyorsa bu duruma ‘’sınav kaygısı’’ diyebiliriz.

Sınav Kaygısını nasıl azaltabilir veya daha iyi yönetebiliriz?

Sınav Öncesinde;

Yeterince dinlenmeye ve uykusuz kalmamaya dikkat edin. Yeterli uykunun sınav esnasında dikkatiniz ve belleğiniz üzerinde olumlu etkileri olacaktır.

Sınavdan önceki gün ve sınav sabahı beslenmenize dikkat edin. Fazla şekerli yiyecekler ve çay, kahve gibi kafein içeren içecekler anksiyeteyi tetikleyebilir. Alışık olmadığınız ve ağır yiyecekleri tüketmek yerine dengeli bir kahvaltı yapın.

Son anda yeni konu çalışmayın. Yeni öğrendiğiniz bilgiler kafanızı karıştırabilir ve böylece kaygınızı arttırabilir. Onun yerine kendinize vakit ayırın, ailenizle ya da arkadaşlarınızla açık havada vakit geçirebilirsiniz.

Sınav belgelerinizi birkaç gün önceden mutlaka hazırlayın, sınava gireceğiniz bina ve salonu daha önce gidip görün. Böylece sınav sabahı hazırlıklı olacaksınız ve kaygı yaratabilecek bir faktörden daha kurtulmuş olacaksınız.

Sınava fazla erken gitmeyin ya geç kalmamaya özen gösterin. Fazla erken gittiğinizde çevreden etkilenebilir ya da evden geç çıkarsanız sınava yetişme stresi yaşayabilirsiniz.

Sınav sırasında kaygıyı en aza indirmek ve daha iyi yönetebilmek için neler yapabiliriz?

Sınava en iyi olduğunuz bölümden başlayın.

Sınav esnasında çok kaygılı hissederseniz durup kısa bir mola verin ve birkaç dakikanızı kendinizi sakinleştirmeye ayırın. Bu esnada nefes egzersizlerinden yararlanabilirsiniz. 

Özellikle diyafram nefesi kullanmak ve nefesinizi burnunuzdan alıp daha yavaşça ağzınızdan vermeniz önemli. Yine bu esnada kol, bacak, boyun ve omuzlarınızı gevşetmeye yönelik hareketler yapabilirsiniz.

Mükemmeliyetçi tutumdan kaçının. Herkesin hata yapabileceğini, elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı kendinize hatırlatın.

Sınav esnasında sadece kendinize odaklanın. Başkalarının performansı, ne yaptığı ya da süreyi nasıl kullandığı gibi detayları ve gelecekle ilgili planlarınızı bir kenara bırakın.

Çözemediğiniz sorulara çok fazla vakit harcamadan daha sonra dönüp çözmek üzere atlayın,  bir sonraki soruya geçin. 

Süre kontrolünü iyi ayarlamanız önemli ancak sürekli süreyi kontrol edip dikkatinizi dağıtmaktan ve endişenizi arttırmaktan kaçının.

Sınav Sonrası:

Sınavınız nasıl geçerse geçsin kendinizi mutlaka ödüllendirin. Çok çalıştınız ve yoruldunuz. Dinlenmeyi ve size iyi gelecek aktiviteler yapmayı hak ediyorsunuz. Yaz tatilinin tadını çıkarın.

Son olarak; unutmayın hayatınız tek bir sınavdan ibaret değil.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)