Sınav Kaygısı

Yazar Ufuk KılıçPsikiyatrist • 7 Şubat 2017 • Yorumlar:

Sınav Kaygısı Nedir? Sınav Kaygısı Sebepleri Nelerdir?

Kaygı, bireyin bir uyarak karşısında yaşamış olduğu, bedensel, ruhsal ve zihinsel değişimlerle kendisini göstermekte olan uyarılma durumudur. Bu durum sınav kaygısında ise öğrencinin sınav esnasında çeşitli düşünce ve yoğun duygu hallerine girerek kimi zaman bildiklerini uygulamayı zorlaştırılan durumdur. Bu durum sınav sonucunda olumsuz bekleyiş ve inanç içinde bulunmasıyla ortaya çıkabilir. 

Kişide kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme, yorgunluk belirtileri gibi fiziksel belirtiler rol oynar. Bunun yanı sıra sinir, karamsarlık, tedirginlik, endişe, hayal kırıklığı, yetersizlik hissi içerisinde bulunma gibi duygusal belirtilerde beraberinde bulunur.

Gel gelelim sınav kaygısına neden olan unsurlara. Ailemizin veya çevremizin kendimiz hakkında yüksek beklenti içerisinde bulunmaları sınav kaygısı içerisinde olmamıza sebep olabilir. Fakat öğrenci ister sınav sonucu olumlu olsun ister olumsuz olsun çevresindekiler için her zaman değerlidirler. Hedefi gözümüzde büyütme ise bir diğer sebep. Başarısızlık gibi kötü sonuçlarla karşı karşıya kalacağımız düşüncesi ise bu durumu oldukça tetikleyici bir düşünce. Dikkat toplayamama ve bireyin kendisini heyecana kaptırması ise sınav kaygısı sebepleri arasında.

Bunların yanı sıra birey çalışmayı erteliyor, dersler konusunda bahsedilmesinden bile huzursuz oluyor, çalışırken konulara kendini kaptıramıyor, sınavda kaygı belirtilerini gösteriyor olması sınav kaygısı durumunda saptanan bir başka etmenler.

Sınav Kaygısının Üstesinden Nasıl Gelinir?

* Eyvah sınav yaklaşıyor, ben daha konuları bile yetiştiremedim gibi düşünceler içerisinde girmeye hiç gerek yok, siz çalıştınız, elinizden geleni yaptınız ve başarmak içinde elinizden geleni yapacaksınız.

* Sınavda başarısız olursam etrafımdakiler gözünde aptal durumuna düşerim düşüncesine girilmemeli etrafınızdaki insanlar başarılı olacağınız düşüncesine girerler çünkü sizin başarabileceğinizi bilirler yani sizin aptal olmadığınızı zaten en başından beri doğrulamışlardır.
* Çalıştığınız halde kendinizi yetersiz görmemelisiniz. Çünkü bildiğiniz bazı şeyler aklınıza hemen gelmez fakat sınav esnasında bilgiler birden belirir.

* Her şeyi birbirine karıştırmayacaksınız çünkü bu sadece bir düşünce böyle düşünmeniz sizin bu durum içinde bulunacağınız anlamına gelmez. 

* Sorular bu kadar kolay olamaz ben yanlış yapıyorum gibi yanlış düşünceler içerisine girilmemeli çünkü siz çalıştınız ve sorular hakkında doğru yorum yapma yeteneğine sahipsiniz. 

Bütün bunların yanı sıra içinizi rahat tutun gireceğiniz bu sınav sizin geleceğinizi etkiliyor olabilir fakat siz kötü düşünceler içinde bulunmamalı beyninizin oyunlarına kanmamalısınız. 

Ufuk Kılıç

Bu yazının telif hakkı Ufuk Kılıç'a aittir. Kaynak gösterilerek yayınlanabilir. Makaledeki bilgilere dayanarak herhangi bir teşhis ve tedavi uygulanamaz. Ufuk Kılıç ve ekibi olarak içinde bulunduğunuz durumun değerlendirilerek ileri düzeyde faydalanmak istiyorsanız memnuniyetle sorularınıza cevap verebiliriz. İsterseniz doktortakvimi üzerinden online randevu alabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)