Sınav Kaygısı

Yazar Adil MavişPsikiyatrist • 6 Mart 2017 • Yorumlar:

 

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilebilir?

Bildiğiniz halde sınavda bir şey oluyor ve bildiğiniz doğruyu işaretlemeyip sınavdan sonra bunun üzüntüsünü yaşıyorsanız ya DİKKAT DAĞINIKLIĞI yaşıyor ya da SINAV KAYGISI yaşıyorsunuz.

Her iki sorun da emeklerinizi heba edip hak ettiğiniz sonucu almanıza engel olabilir. Üniversite sınavı gibi yoğun bir çalışma ile hazırlanılan bir sınavı bir yıl daha hazırlanmayı bile göze almanıza neden olabilir.

Belli bir düzeyde kaygı sınava girecek bir öğrenci için normal kabul edilebilir. Bu kaygı daha çok çalışmaya ve motivasyona katkı sağlıyor ve çalıştıkça azalıyorsa iyi olduğunu bile söyleyebiliriz.

Hangi Düzeyde Kaygı Sorun Kabul Edilebilir?

 

  • İç ve dış tepkilerinizi kontrol edemiyorsanız,

  • Motivasyonunuzu düşürüyor ve ümitsizliğe sebep oluyorsa,

  • Çalıştıkça ve zamanla azalması gerekirken artıyorsa,

  • Bedensel rahatsızlıklara dönüşüyorsa (Çarpıntı, karın ağrısı, bulantı, ishal, sık idrar, yorgunluk, uyku bozuklukları vb)

Bu sorunun kendiliğinden geçmesini beklemek yerine yardım alma zamanınız geldi demektir.

Kaygı Belirtilerini ve Muhtemel Zararlarını 4 Katagoride Toplayabilir;

  1. KORKU : Başaramama korkusu, sürekli sınavı düşünmekten kendini alıkoyamama, bir şeylerin ters gideceğine ilişkin endişeli beklentiler şeklinde kendisini gösterir.

  2. DİKKATİ TOPLAYAMAMA: Düşünceleri organize edememe, odaklanma sorunları, donakalma, bildiklerini aktarmada güçlük, unutkanlık ve sınavın içeriğine değil sınavın kendisine odaklanma gibi belirtilerdir.

  3. BEDENSEL RAHATSIZLIKLAR: Çarpıntı, terleme, kızarma, titreme, ağız kuruması, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı, karın ağrısı, bulantı, ishal, baş dönmesi, gerginliğe bağlı baş, omuz, sırt ağrıları, yorgunluk, aşırı uyku ya da uykusuzluk, sık idrar gibi belirtilerdir.

  4. ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA: Sınavlardan, ders çalışmaktan, bunları hatırlatan konuşma ve eylemlerden kaçınma ya da erteleme gibi davranışlar.

Kaygılarımızla Nasıl Baş Edebiliriz?

Bunu bir sorun olarak görmeyen veya bu sorunu çözebileceğini düşünmeyenler genellikle KURBAN rolünü benimsemektedir. Günümüzde ilaçlı ve ilaçsız birkaç seanslık bir çalışmayla iyileştirilebilir. Bu kadar rekabetin yoğun yaşandığı bir sınavda kişisel kaygısını yönetmeyi öğrenmesi sorumluluk bilinci gelişmiş ve çalışan bir öğrencinin mevcut puanını %10-20 arasında arttırabileceğini söyleyebilirim. Gerek bireysel gerekse grup çalışmalarında en çok yayarlandığım HİPNOTERAPİ yöntemidir. Bunun yanında bilişsel terapiler ve ilaç desteği ile de çok güzel sonuçlar alanıbilir.

ADİL MAVİŞ

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)