SINAV STRESİ ve AKUPUNKTUR -II

Yazar Hakan ErtokAkupunktur Uzmanı • 2 Eylül 2017 • Yorumlar:

SBS sınavına sayılı günlerin kaldığı bu günlerde, çocuklarımızın heyecanını,stresini görmemek elde değil.

Peki, çocuklarımızın bu heyecanı ve stresi normal midir?

Tıbben müdehale edilmesi gerekir mi?..

Hemen cevabını verelim; bu heyecan ve stres tabiiki de çok normaldir ve yaşanması gerekir. Normal bir başarının elde edilmesi için, normal dozlarda heyecan ve sınav kaygısının mutlaka olması gerekir ki; yoksa, müthiş bir boş verişlik ve sınavı çok basit, küçük görerek çalışılmaması gibi ters sonuçlar doğabilir.

Normal dozlarda yaşanan heyecan ve stresin, tıbben müdehale edilmesine gerek yoktur. Ebeveynlerin bu konuda hemen paniğe kapılıp, tedavi için doktor doktor dolaşmalarına hiç gerek yoktur, anlamsızdır. Peki, iyi de; biz ne zaman endişe duymalıyız, sınav stresi konusunda?…İşte cevabı:

1-Sınava hazırlanan çocuğunuzun, sosyal ilişkilerinde gereksiz kopuşlar ve aksamalar, içe kapanmalar görüyorsanız (çok sevdiği arkadaşları ile hiç umulmadık şekilde kavgalarının olması yada çok arkadaş canlısı iken, birden tüm ilişkileri koparıp, içe kapanması gibi…)

2-Beslenme alışkanlığında ve isteğinde, anormallikler tesbit ediyorsanız (iştahın iyiden iyiye kapanması yada tam tersine olabildiğince açılması gibi…)

3-Alışılagelmiş uyku düzeninde, tam aksi yönde değişikliklerin orataya çıkması (daha önceleri uykusu hafifken, çok ağırlaşmaya başlaması yada tam tersi durumun ortaya çıkması gibi …)

4-Ders çalışmak istemesine karşın, eskisi gibi derse odaklanamama ve çok çabuk sıkılma

5-Herkes tarafından mutlaka başarılı olacağı hususunda psikolojik baskı içinde, en küçük başarısızlık durumunda ani öfkelenmeler ve sinirlilik hallerinin görülmesi

6-Anne-baba ve varsa kardeş ile sürekli bir çatışma ve sinirlilik halinin olması…

Bu listeyi daha da uzatabiliriz…Bu saydıklarım genel çerçevede, hemen hemen, her sınav stresini hastalık boyutunda yaşayan kişiler için geçerlidir.Eğer, bu saydığım belirtilerin en 2 tanesinin çocuğunuzda bulunması, hiç gecikmeden tıbbi müdehaleyi gerektirir.En iyi tedavi seçeneği de,akupunkturtedavisi olup; ilaçsız, yan etkisiz ve kalıcı etkilidir.En ideal tedaviye başlama zamanı da, sınavdan 1-1.5 ay öncesidir.Haftada 2 seans olacak şekilde oratalama 10 seanslık bir tedavi, genelde yeterli olmaktadır. Antidepresan ilaçların yaptığı uyku hali ve uyuşukluk gibi yan etkiler kesinlikle görülmez.Tam tersine, kişi kendini çok daha dinç ve dinamik hisseder. Beyin kan akımı akupunktur tedavisi ile arttığı için, beynin konsantrasyon kapasitesinde, hafiza ve bellek kapasitelerinde artışlar meydana gelir. Böylelikle derse daha iyi yoğunlaşma, ruhsal rahatlık ve bellek kapasitesinde artış olur.

Kısacası, hastalık düzeyine gelmiş, kişinin fizyolojik ve psikolojik dengelerini alt üst etmeye başlamış durumdaki sınav stresinin en iyi tedavisi akupunktur tedavisi olup; kişinin başarısını daha da arttırır.

Son söz….Lütfen çocuklarınıza : “Sen kesin başaracaksın, herkes senin çalışkan olduğunu söylüyor…” yada “Eğer, bu sınavı kazanamazsan, hiçbir zaman hayatta başarılı olamazsın…” gibi çocuğunuzu patolojik strese sokacak sözler söylemeyiniz. Çocuklarınızı ellerinizle hastalığa itmeyiniz…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)