Sınav Stresi ve Yönetimi

Yazar Ömer Özbulut • 12 Mart 2024 • Yorumlar:

Stres, bireyin zihinsel ve duygusal olarak zorlayıcı veya tehdit edici olarak algıladığı durumlar karşısında verdiği doğal bir tepkidir. Bireyin mevcut birikiminin gireceği sınavda ve hedeflediği puan için yetersiz olduğu algısından kaynaklanır.

Sınava hazırlanırken başkası ile kendisini mukayese etmeden, kendisi ile yarışan çevresini mutlu etmek için çaba sarfetmeyen tutum içerisinde kalarak çalışmak en doğru yöntem olarak kabul edilmelidir.

Sınav stresi yönetimi, sınavlara hazırlanırken ve sınav sırasında yaşanan anksiyete ve stresi azaltmaya yönelik nasıl bir stratejileri izlememiz gerektiğini içerir.

Erken Başlayın: Bu erken başlama dönem başında olduğu gibi karar verdiğimiz en erken zamanda olacak şekilde ve ayrıca günlük programa erken başlamak şeklinde olmalıdır.

Ders çalışmaya mümkün olduğu kadar en erken ve ertelemeden başlamak bize vakit kazandırır bizi rahatlatır. Bol vaktimiz olunca öğrenme sürecini daha yönetebilir, parçalara ayırabilir ve böylece stresi azaltarak yönetmemizde bize yardımcı olur.

Planlı Çalışın: Ders çalışma planı yapan kişi sürprizlere karşı kendisini korumuş olur ve her ne olursa olsun planı onu yönetebilir. Planlama ile öğrenci sürecin ve ortamın akımına kapılmada kendisini korumuş olur.

Ne zaman, nerede ve ne çalışacağınızı planlayarak ders çalışma sürecinizi organize etmiş olur kendimizi ortamın zorluklarına karşı dayanıklı olmaya hazırlarız… Yolda, otobüste, uykuya dalarken dinleyerek öğrenmek gibi yapabileceklerimizin olduğunu bilerek bir plan oluşturabiliriz. Her zaman en iyi ortamı sağlamak zor olabilir ancak kendimiz ortamı çalışabilir hale getirerek zaman yönetimi yapıp zaman kaybını önleyebiliriz.

Mola Verin: Düzenli aralar vermek, zihninizi dinlendirir ve bilgiyi daha iyi sindirmemize yardımcı olur. Kısa molalar, uzun ders çalışma seanslarının etkinliğini artırır.

Önemli olan molalarda sosyal medya gibi ilgisiz ve bizi geren etkinliklerde ve tartışmalardan uzak durmaktır. Bir çay kahve molası bir arkadaş veya anne-baba gibi birisiyle kısa sohbet etmek, bir sorunumuzu konuşmak şeklinde olabilir.

Sağlıklı Yaşayın: Yeterli süre ve zamanında, doğal seyrinde uyumak ve uyanmak, uyanınca yatakta oyalanmadan kalkarak güne başlanmalı.

Sağlıklı beslenme bizi rahatsız eden gıdalardan uzak durarak yeterli miktarda olacak şekilde çeşitli beslenmeli. 

Yormayacak şekilde düzenli kültür fizik egzersizleri stres yönetiminde önemli unsurlardır. Vücudunuzu ve zihninizi çalışmaya ve sınavlara en iyi şekilde hazırlamak için bunları alışkanlık ve yaşam tarzı haline getirmeliyiz…

Olumlu Düşünün: Karşılaştığımız sorunlarda, zorlandığımız konu veya derslerde kendinize yapabileceğiniz ve öğrenebileceğinize dair olumlu mesajlar verin ve başarabileceğinize dair kendinizi motive edin. 

Yaşamış olduğunuz sorunlarda size bakan yönün ne olduğunu görmeye çalışın. Sorunu çözmek bize bağlı ise o çözülecek bir problem olduğunu bilelim. Yapamam, edemem, çok zor, anlayamıyorum gibi olumsuz düşünceleri fark edip, onları denemeliyim, biraz emek verince öğrenebilirim, yardım almam iyi olacak gibi gerçekçi ve olumlu olanlarla değiştirelim. 

Bizi problemden uzaklaştıran ve korkaklığımız ve tembelliğimizi tanımak ve yenmekte bize bağlı çünkü bunlar bizim sorunumuzdur ve yanlış sığınaklarımız olduğunu fark edelim.

Nefes ve Gevşeme Tekniklerini Uygulayın: Özellikle güne, ders çalışmaya, denemeler ve normal sınava başlarken öncesinde, burundan derin nefes alma beş saniye tuttuktan sonra ağızdan yavaş yavaş bırakma şeklinde nefes egzersizleri, vücudu germe ve gevşeme teknikleri, çalışma ve sınav stresini azaltmada etkilidir. Bu teknikler, çalışmaya başlarken, sınav öncesi ve sırasında sakin kalmanıza yardımcı olur.

Hazırlıklı Olun: Günlük ders çalışmaya başlarken öncesinde ne çalışacağınız önceden belli olmalı. Denemeleri de sınav formatında tıpkı sınava gider gibi gerekli tüm malzemelerinizi yanınıza alın. Sınavın formatı, konuları ve izin verilen malzemeler hakkında bilgi sahibi olun.

Destek Alın: Stresle başa çıkarken yalnız olmadığınızı unutmayın. Arkadaşlarınız, aileniz veya öğretmenlerinizle endişelerinizi paylaşın. Böylece hem çözüm bulabilir hemde paylaşmış olmanın rahatlığını yaşamış olursunuz.

Sınav stresi yönetimi, bireysel farklılıklara göre değişiklik gösterir. Etkili bulduğunuz yöntemleri keşfetmek için farklı stratejileri deneyin ve sınav sürecinde kendinize karşı anlayışlı olun.

Gerekirse, çalışma süreci içerisinde ve sınavda olası bir dikkat eksikliği gibi ruhsal soruna veya zaman yönetimi gibi disiplin soruna karşı  profesyonel bir yardım almakta yarar olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)