Sınava Son Gün Kala

Yazar Büşra Gök • 25 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Hazırlanılan sınav sürecinin sonuna gelinmiş bulunuyorsunuz.

Bazen tam motive ile başladığımız, bu sene farklı olacak dediğimiz, her zaman verilen ödevleri yapacağım diye sözler verilen bazen tutulan, bazen de ipin ucu kaçtığı zaman bıraktığımız ve asla toparlayamayacağımızı düşündüğümüz sınav maratonun sonuna gelmiş bulunuyoruz.

Peki neler yapacağız bu son günlerde ?

Öncelikle beslenme ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz.

Sınava 48 saat kala yeni lezzetler denememek, dışarıdan yememeye özen göstermek gerekir. Fizyolojik olarak rahatsızlandığımız zaman dikkatimizi toparlamakta zorlanırız ve konsantre olamayabiliriz. Aynı rutin uykumuz için de geçerli, çok geç yatmak- az uyumak- ya da uykuyla gün geçirmek gibi.

Sona yaklaşırken, bazen stresli ya da kaygılı hissedebiliriz. Nefes egzersizleri uygulayabiliriz.

“Ne yapacağım, ne olacak” tekrarlı düşüncelere kapılmamamız için FARK ETTİĞİMİZ de odağımızı değiştirmeliyiz. ( şunu da vurgulamak isterim ki: düşünmeyeceğim diye kendimize telkinde bulunsak bile daha çok düşünmeye neden olur.) Ya da kendimize düşünmek için kısıtlı zaman verebiliriz. Demek ki onu düşünmeye de ihtiyacağımız olabilir.)

Hep akıllarda şu vardır: Son gün ders çalışmalı mıyım, soru çözmeli miyim ?

Eğer bunları yapmak size iyi geliyorsa, stresinizle bu şekilde baş edebiliyorsanız, neden olmasın!

Günlük deneme çözerek, ufak hatırlatıcı notlara bakarak geçirebilirsiniz.

Sınava girmeden neler olacağını bilemeyiz. Ya da daha önce bir deneyimimiz varsa bu sefer nasıl olacağını bilemeyiz.

Kimisinin ilk heyecanı LGS olacak kimisinin ilk TYT-AYT si olacak. Kimi hedefleri için tekrar deneyecek. Karmakarışık hissettiğimiz sürecimiz sınavdan sonra son bulacak.

Peki ya aileler/ebeveynler ?

Çocuklarımız dengesiz duygular içindeler. Hem ergenlik döneminin vermiş olduğu bazı duygusal ve fiziksel tepkiler var hem de yeni ve başka hayata atılmanın sorumluluğunu alma çalışmaları var.

Son günlerde, çocukların ne yapmak istediğini sorarak destek olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Konuşmak ister misin, nasıl hissediyorsun? Şeklinde sorular yöneltebilirisiniz. Baskı kurarak, otoritenizi göstererek yardımcı olamazsınız. Emir kipli cümleler kurmamaya çalışın. “hadi artık yat, bırak o telefonu” gibi. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)