Sinir Sıkışmaları

Yazar Ali İhsan IşıkBeyin Ve Sinir Cerrahı • 29 Ocak 2020 • Yorumlar:

Karpal Tünel Sendromu

El bileğimizde dokuz adet tendonun ve bir adet sinirin geçtiği bir tünel vardır. Bu tünele karpal tünel adı verilir. Tünelin içinden geçen median sinirin bası altında kalarak sıkışmasıyla ortaya çıkan hastalığa ise karpal tünel sendromu denir.

Bir diğer adı el bileğinde sinir sıkışması olan karpal tünel sendromu bilekte oluşan bir problem olsa da genellikle el ve parmakları etkiler. Parmaklarda uyuşma, elde güçsüzlük en önemli belirtileri arasındadır. Genellikle el bileğini çok zorlayan kişilerde görülen bu hastalıkta ameliyatsız tedavi yöntemleri olsa da genellikle cerrahi tedavi uygulanır. 

 

Ayak Bileğinde Sinir Sıkışması

 

Ayak bileklerinde oluşan ağrıların sebeplerinden biri ayak bileği çevresindeki dokunun ayak bileği hareketleri ile sıkışmasından kaynaklı olabilir. Basketbolcular, futbolcular, dansçılar ayak bilekleri sık olarak yukarı bükme ihtiyacı duyarlar. Travmalar ve burkulmalar sürekli tekrarlandığı için anterior denilen sinir sıkışmaları yaşanır. Yaralanmalar tekrarlandıkça eklem zarı gibi dokularda kalınlaşmalar meydana gelir. Dokuların hacminin artması ayak bileği yukarı kaldırıldığında ağrıya sebep olacak sıkışmalara sebep olur. Zamanla kemiksi bir yapı oluşur ve bu, bileğin yukarı bükülmesi hareketini engeller.

 

Balerin ve baletlerde ise ayak bileğini aşağı doğru bükme hareketleri oldukça sık olarak gerçekleştirilir. Ayak bileği arkasında oluşan sıkışmalarda ağrılara sebep olur. Bu şekilde ayak bileğinin aşağı bükülmesinde şiddetli ağrılara sebep olan hastalık ise posterior olarak geçer.

 

Nedenleri

Sinir sıkışmasına sebep açabilen bazı sorunlar vardır. Şeker hastalığına sahip olanlarda sinirlerde oluşan ödemler geçtiği kanalı sıkıştırır ve bası yapar. Kırık yaşanmışsa bunlar sonrasında sinirlerin geçtiği kanallarda daralma yaşanabilir. Özellikle hamilelerde kilo alma ve ödemin artması sinir sıkışıklıklarına neden olabilir. Hormonların sinir metabolizmasını etkilediği durumlarda kemiklerde ve yumuşak doku hücrelerindeki artış basıya sebep olabilir. Kas kirişleri kılıflarında gerçekleşen ödemler de daralmaya sebep olur.

 

Doğuştan kanalları dar olanlarda sinir sıkışmaları oldukça sık rastlanan rahatsızlık türüdür.Sinir sıkışıkları gerçekleşirken oksijen alamayan sinirler ağrı şeklinde vücuda tepki oluştururlar. Sinir alanında uyuşukluklar ve karıncalanmalar yaşanabilir. Bunun devamında ise ağrı görülür. İleri aşamalı sinir sıkışıklıklarında bu sinirlerin ulaştığı adelelerde incelmeler ve fonksiyon bozuklukları gözlenir.

 

Tanısı

Hastalıkların belirlenmesinde hastanın şikâyetlerini dinlemek önemlidir. Ayak bileklerinin ön veya arka taraflarında yaşanan ağrılar ve kişilerin aktiviteleri göz önüne alındığında tanı koymak içi gerekli işlemler yapılmaya başlanabilir. Bu hastalığın tanısını koymak için fizik muayene uygulanması gerekir. Ayak bileği sıkışmasının tanısında altın standart EMG testidir. Bununda dışında eğer başka bir patoloji tarafından sinir sıkıştırılıyorsa ayak bileği MR'ı gerekebilir. 

 

Ayak Bileğinde Sinir Sıkışması Tedavisi

Ayak bileği sıkışmasının ameliyatsız tedavisinde ilaçlar kullanılır. Kullanılacak ilaçların yanında en önemli yardımcı ise kişinin dinlenmesidir. Eğer uygulanan bu tedaviye rağmen ağrılar devam ediyorsa cerrahi işlem uygulanması gerekebilir.

 

Ameliyatsız Tedavi

Ayak bileği sinir sıkışmasından kaçınmak için alınabilecek bazı önlemler vardır. Bileklere uygun destekler kullanılması ve ara ara dinlendirilmesi sinirlerin rahatça oksijene ulaşabilmelerini sağlayacaktır. Kilo artışı yaşanıyorsa sağlık bir şekilde kilo vermenin yöntemleri araştırılmalı ve hemen uygulanmaya başlanmalıdır. Kilo kaybı oldukça sinirleri çevreleyen dokular genişleyecek ve sinirler rahatça hareket ederek ağrı oluşmasına sebep olmayacaklardır. Hamile kadınlarda ödem oluşumu önleyici beslenme şekilleri uygulanmalıdır. Vücutta su tutumuna sebep olan tuzun kullanımın azaltılması bu durumun bir nebze önüne geçmeye yeterli olacaktır. Bilekler için yapılan ancak yoğun olmayan egzersizler de ayak bileklerini rahatlayacaktır.

 

Ayak Bileğinde Sinir Sıkışması Ameliyatı

Alınan tüm önlemlere karşı kişide hala ayak bileği sinir sıkışması durumu yaşanıyorsa cerrahi müdahale uygulamaları ile bu sorun çözülebilir. Sıkışmaya sebep olan ne varsa cerrahi müdahale ile temizlenebilir. Eğer sıkışma kalınlaşmış dokular sebebiyle oluşuyorsa mikro endoskopik cerrahi uygulama ile dekomprese edilerek sorun giderilebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)