Sinüzit Nedir ve Neden Oluşur?

Yazar Tuncay ÖzçelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 23 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Sinüsler kafa içerisinde bulunan boşluklara verilen isimdir. 4 çift olan sinüsler, arasında bulundukları kemiklere göre isimlendirilir. Burnun her 2 yanında elmacık kemiklerine yakın olarak bulunan sinüsün adı maxiller sinüstür. Başın ön kısmını oluşturan frontal kemiğin içerisinde frontal sinüsler bulunur. Gözlere yakın olarak burnun her 2 tarafındaki sinüsler etmoid sinüs olarak isimlendirilir. Gözlerin arka kısmında ve kafatasının iç kısmında bulunun sinüs ise sfenoid sinüstür.

Sinüslerin içleri solunum yolu hücreleri ile döşelidir ve kendilerine ait kanallarla burun boşluğu içerisine açılır.Bu yapıların işlevleri arasında solunan havayı ısıtma, nemlendirme, yabancı partikülleri tutma, mukus salgılama ve bakterileri tutarak çoğalmasını önlemek yer alır. Sinüsleri örten hücre tabakasının iltihaplanmasına ise sinüzit denir. Sinüzitte sinüslerin burun içerisine açılan ağzı ödemlenir ve tıkanır. Bunun sebebi hem bakteriler hem de virüsler olabilir.

Sinüzitin oluşmasına zemin hazırlayan birçok faktör vardır. Kişiye ait burun ve sinüslerin yapısına ait faktörler, çevresel faktörler önemli rol oynar. Akut sinüzitin en sık karşılaşılan sebebi virüslerdir ve genellikle soğuk algınlığına neden olan bu virüsler sinüzit oluşumundan büyük bir oranda sorumludur.

Alerjik bünyeye sahip insanlarda sinüzit normale göre daha sık görülür. Bu kişilerde sinüzit gelişmesinde hava kirliliği, hayvan tüyleri, sigara dumanı ve toz gibi çevresel faktörler ön plandadır. Alerjiler aynı zamanda kronik sinüzit gelişimine de neden olur.

Burun tıkanıklığına yol açan deviasyon ve burun eti büyümeleri, burun ve sinüslerin mukozasını etkileyen bazı genetik hastalıklar (kistik fibrozis vb) , bağışıklık sistemini bozan bazı hastalıklar sinüzitin nedenlerindendir. Bunun yanı sıra, son zamanlarda geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları, sigara ve tütün kullanımı, sürekli su altında kalan ve sinüs havalanması etkilenen yüzücülerde de sinüzit gelişebilir. Burunda bulunan polip ve tümörler, yabancı cisim, burunda anatomik anormallikler ve diş enfeksiyonları da sinüzite neden olan diğer faktörler arasında yer alır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)