Sinüzit

Yazar Tuncay ÖzçelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 23 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Sinüzit yaygın görülen, çoğu kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, iş ve çalışma hayatında performans düşüklüğüne neden olabilen ve değişik yöntemlerle tedavi edilebilen bir sorundur.

Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde bazı havalı boşluklar yer almaktadır. Bunlar, yanak (maksiller), alın (frontal), göz etrafı (etmoid) ve göz arkası (sfenoid) sinüslerdir ve birer çifttir. Burun içini ve tüm havayolunu kaplayan örtü yani mukoza sinüslerin içini de kaplar. Burun ve sinüsleri döşeyen örtüden günde bir litre civarında temizleyici salgı yapılır ve bu salgı her gün burnun ve sinüslerin içini yıkayarak fark edilmeden yutulur. Sinüslerin her biri belli açıklıklardan salgılarını burun boşluğuna boşaltır. Bu drenaj sinüslerin sağlığı için hayati öneme sahiptir.

Bu sinüslerin iltihaplarıyla sık karşılaşılır ve bu duruma sinüzit adı verilir. Akut yani yeni başlayan sinüzitlerde şikayetler baş ağrısı, burun tıkanıklığı, ateş, geniz akıntısı ve yüzde ve başta dolgunluktur. Kronik yani uzun süreli sinüzitlerde ise baş ağrısı daha seyrek görülür. Geniz akıntısı, burunda tıkanıklık hissi, koku almada azalma ve kronik yorgunluk gibi şikayetler ön plana çıkar.

Sinüzitin teşhisinde kullanılan metotlardan en önemlileri standart muayenenin yanı sıra yapılan endoskopik burun muayenesi ve sinüslerin tomografik incelemesidir.

Sinüzit teşhis edildikten sonra tedavisi akut ya da kronik olmasına göre değişir. Akut sinüzitlerden önemli bir kısmı virüsler nedeniyle oluşur. Aslında soğuk algınlığı ve nezle gibi durumlar bir tür viral sinüzittir. Virüslerin yaptığı sinüzitlerde destekleyici tedavi verilir ve antibiyotik önerilmez. Ancak viral sinüzitin 7-10 gün içinde düzelmemesi veya şikayetlerin giderek yoğunlaşması durumunda antibiyotik tedavisi önerilir. Şikayetlerin üç aydan fazla süredir olduğu kronik sinüzitlerde ise uzun süreli antibiyotik tedavisi önerilir. Bu süre en az 3-4 haftadır. Sinüzite bağlı komplikasyonların gelişmesi, çok sık tekrarlayan sinüzit ataklarının olması ya da kronik sinüzite bağlı şikayetlerin yoğun olması ve ilaç tedavisine yanıt vermemesi durumunda sinüzitin cerrahi tedavisi gerekebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)