Skolyoz Hangi Sıklıkla Görülür?

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 31 Ekim 2019 • Yorumlar:

Omurga deformiteleri sadece kas iskelet sistemi bozukluğuna değil, çoğunlukla kronik hastalığı olan kişilerde diğer birçok organda ve sistemde bozukluğa yol açar. Skolyoz ve diğer omurga deformiteleri nadir değildir. İdiopatik skolyoz toplumda %2 oranında görülür. Yaşa bağlı olan dejeneratif skolyoz % 6 oranında görülürken kişinin aynı zamanda osteoporozu yani kemik erimesi varsa %36 oranında görülür. Fizik tedavi uzman hekimi alt uzmanlıkları ayrılarak skolyozdan uzak duramaz. Omurga deformiteleri tüm yaşlarda görülür.

Omurganın Anatomisi Nasıldır?
Vertebral kolon hem stabil hem de hareketlidir. Stabilite ve hareketlilik arasındaki denge 7 boyun, 12 sırt, 5 bel, bitişik sakral omur dizisi ve işlevini kaybetmiş kuyruk sokumu sayesinde olur.
Her omurganın belli bir hareket esnekliği vardır. Omurganın farklı seviyelerindeki hareket bazı düzlemlerde sınırlanmıştır. Aslında omurganın fonksiyonu omur kemiklerinin şekli ile ilişkilidir. Boyun omurları öne eğilme, arkaya eğilme, yanlara dönme ve yanlara eğilme içeren en geniş hareket özgürlüğüne sahiptirler. Bu sayede göz ve kulaklara daha geniş bir fonksiyon alanı sağlamaktadır. Sırt omurları göğüs kafesine bağlı olmaları, daha küçük diskler ve üst üste binen arka çıkıntılardan dolayı kısıtlı öne eğilme, arkaya eğilme ve sınırlı rotasyona ancak daha özgür yana eğilme hareketine sahiptirler. Bel omurları, geniş diskler ve sagittal olarak yönlenmiş faset eklemler nedeniyle öne eğilme, arkaya eğilme ve yana eğilme hareketleri çok iyidir ama rotasyon hareketleri sınırlıdır.
Omurga sadece kemik ve elastik dokudan oluşacak şekilde bir temele yerleştirilirse, dik pozisyonda statik dengesini koruyabilir. Eğer omurga esnekliğinin amacı insanlara iki ayak üzerinde hareket edebilme özgürlüğünü vermek ise, bu durumda omurganın karmaşık bir dinamik kontrol sistemine sahip olması gerekir. Bu dengeyi omurganın kasları yoluyla uyarılan nöromüsküler sistem sağlar. Omurganın hemen yanında bulunan paraspinal kaslar kafa tabanından kuyruk sokumuna kadar uzanan bir kas tabakasıdır. Kas liflerinin yönüne ve uzunluğuna göre alt gruplara ayrılabilirler. Bu kas grubu öncelikle ekstansör yani omurganın arkaya bükülmesine sağlamakla görevlidir, otururken ve ayakta dururken yerçekimine karşı direnç gösterirler.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)