Skolyoz Nedir?

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 16 Ekim 2019 • Yorumlar:

İnsanları hayvanlardan ayıran temel özelliklerinden birisi de iki ayaklı yaradılışta olmasıdır. İki ayak üzerinde duran bildiğimiz için diğer omurgalı hayvanlara göre yukarıları görebiliriz ve aletleri kullanmak için el ve kollarımız serbestleşmiş olur. İnsan omurgasında eşsiz denge ve esneklik vardır. Bu denge değiştiğinde omurganın hareket düzlemlerinin birinde veya birden fazlasında omurga deformitesi oluşur. Hipokrat, ‘omurgadaki eğriliğin pek çok çeşidi vardır, sağlıklı normal bireylerde dahi gözlenebilir. Doğuştan veya alışkanlıktan kaynaklanabildiği gibi ağrı ve yaşlanma da omurga eğriliğine eğilim yaratır’ demiştir. Traksiyon cihazlarının ve gövde korselerinin kullanıldığı eski Yunan ve Romalılar döneminden bu yana omurga eğrilikleri tedavisinde ilerlemeler kaydedildi. Ancak Hipokrat’ın omurga eğrilikleri için yapmış olduğu tanım tamamen doğrudur. Omurga eğriliklerini dört bölümde inceleyebiliriz. 

  1. Sağlıklı insanlarda gelişen omurga eğrilikleri.

  2. Doğuştan olan omurga eğrilikleri.

  3. Alışkanlığın neden olduğu omurga eğrilikleri.

  4. İleri yaş ve ağrıdan kaynaklanan omurga eğrilikleri. 

 

Skolyoz tüm omurga deformitelerini içeren bir terimdir. Yunanca eğilmiş bükülmüş veya eğrilmiş anlamına gelen scolios kelimesinden türemiştir. Galen bu terimi frontal düzlemde omurganın eğriliği olarak tanımlamıştır. Sagital planda ki patoloji, omurganın doğal sagittal eğiminin fazla olmasından veya azalmasından kaynaklanır. Galen’in sagittal eğrilikleri tanımlamak için kullandığı kelime olan kifoz ve lordoz,  omurgada belli dereceler içerisinde normaldir.



Herhangi bir sabit frontal eğim varlığı, anormal olarak düşünebilmekle birlikte, genellikle belli bir miktar frontal eğrinin normal sınırlar içinde olabileceği kabul edilir. Skolyoz Araştırma Topluluğu, rotator bileşen ile veya olmaksızın, frontal düzlemde 10 derece veya daha fazla olan herhangi bir eğriliği skolyoz olarak tanımlamıştır. Sagittal düzlemdeki patolojik eğri tanımı tartışmalıdır. Omurga, sagittal planda 7. Boyun omuru merkezinden kuyruk sokumuna sarkıtılan çekül hattı boyunca dengededir. Bu denge baş ve boyun pozisyonundan etkilenebileceği gibi pelvis ve alt ekstremitelerin yani bacakların pozisyonundan da etkilenebilir. Kifoz yaşla birlikte artar. Skolyoz Araştırma Topluluğu, 20 dereceden 50 dereceye kadar olan torasik kifozu normal kabul eder. Normal lordozun 31 derece ile 79 derece arasında değiştiği kabul edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)