Smear Testi Nedir?

Smear, Pap Smear, Servikal Smear testi olarakta bilinen Smear testi jinekolojide yaygın olarak kullanılan bir laboratuar testidir. Çalışma yöntemi olarak mikroskobik incelemeye dayanır. Hastadan Smear fırçası yardımı ile vajinal bölge ve rahim ağzı dış kısmından alınan sürüntü örneğinden çalışma yapılır. Burada ki amaç; kişiden hücre örneği alınarak, çeşitli boyama yöntemleri ile beraber mikroskobik olarak hücre yapısının incelenmesidir.

SMEAR TESTİM ANORMAL ÇIKTI NE YAPMALIYIM?

SMEAR testi rahim ağzı kanseri veya öncü lezyonların CIN1-2-3 erken saptanmasını sağlayan tarama testidir. Jinekolojik muayene sırasında

Rahim ağzı görülerek , rahim ağzından sürüntü alınır. Böylelikle rahim ağzındaki hücresel değişiklikler tespit edilir. Rahim ağzındaki değişiklikler tespit edilir. Rahim ağzı kanseri tarama testi oolan smear testinde il cinsel ilişki sonrası 21 yaşında başlanmalıdır. Belirli aralıklarla test tekrar edilmelidir. , 30 yaş sonrasında ise HPV TESTİ İLE birlikte taramalar devam etmelidir. Smear testi sonucunda ASCUS,LSIL, ASCH,HSIL,AGC gibi anormalikler saptanabilir.Smear testi bir tarama testidir ve normal olmayan sonuç mutlaka rahim ağzı kanseri ve ya öncü lezyonları anlamına gelmez.Bazı vajinal enfeksiyonlar ve hormonal durum dahi anormal sonuçlara neden olmaktadadır. Smear sonucu anormal geldiğinde bir sonraki yaklaşım kolposkopi denilen mikroskop ile rahim ağzının büyütülerek detaylı bir şekilde izlenmesi ve şüpheli bölgelerden küçük biyopsiler alınmasıdır. Örnek patolojıye gönderilmekte ve sonuca göre tedavi seçenekleri belirlenmektedir.

 

Smear testi nedir, neden yapılır? Smear örneği nasıl alınır? 

Smear testi, başta rahim ağzı (serviks) kanseri olmak üzere, rahim ağzındaki hücresel düzenlikleri ve kanser öncüsü hücrelerin ya da enfeksiyonların saptanmasında kullanılan bir tarama testidir. Rahim ağzı bölgesindeki kanser öncüsü lezyonlar, rahim ağzı kanserine dönüşmeden yıllar önce tespit edilip hasta tedavi edilebilir. Ayrıca rahim iç zarından ve serviks kanalından dökülecek kanser veya kanser öncüsü hücreleri de ortaya koyacağı için kanseri daha oluşmadan önleme olanağı sağlar.

Smear örneği nasıl alınır?

Smear testi bir tarama testidir. Tıpta oldukça az test bu kategoriye girer. Yani kanseri daha oluşma aşamasındayken tespit edip tedavi etme imkanı verir. Smear testi alınması son derece kolaydır, ağrısızdır. Rutin bir jinekolojik muayene esnasında vajinaya spekulum denilen rahim ağzını görünür hale getiren jineklojik bir aparat yardımı ile rahim ağzı, kanalı ve çevre dokulardan alınan sürüntü patolog doktor tarafından mikroskop altında incelenir ve kanser ya da kanser öncüsü hücrelerin olup olmadığı araştırılır.

Smear sonucunuz size ne söyler?

Serviks (rahim ağzı) kanserinin erken tanısındaki en önemli ve tek test smear testidir. Smear testi hayat kurtarıcıdır. Güncel tıpta kadınlarda yaşam sürecini uzatıcı ve hayat kurtarıcı, bilimsel olarak da yararlılığı kanıtlanmış iki testten biridir, diğeri ise mamografidir.

Cinsel hayat başlamadan önce HPV aşısı olunup, sonrasında yılda bir kez smear testi yaptırılması kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Smear Testi Nedir?

Smear, Pap Smear, Servikal Smear testi olarakta bilinen Smear testi jinekolojide yaygın olarak kullanılan bir laboratuar testidir. Çalışma yöntemi olarak mikroskobik incelemeye dayanır. Hastadan Smear fırçası yardımı ile vajinal bölge ve rahim ağzı dış kısmından alınan sürüntü örneğinden çalışma yapılır. Burada ki amaç; kişiden hücre örneği alınarak, çeşitli boyama yöntemleri ile beraber mikroskobik olarak hücre yapısının incelenmesidir.

Kadınlarda Smear Testi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda Smear testi hastadan örnek alındıktan sonra özel boyama işlemlerine tabi tutulur. Boyama işlemlerinin amacı hücreyi tam anlamıyla boyayıp mikroskop altında rahat incelenmesini sağlamaktır. Hücrenin yapısı tam anlamıyla incelenir ve herhangi bir bozukluk varsa raporda belirtilir.

Kadınlarda Smear Testi Neden Yapılır?

Kadınlarda Smear testi genellikle belirli aralıklarla rahim ağzı kanseri taramasında istenir. HPV kadınlarda çok yaygın olan bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserine yakalanan kişilerin %99.7 sinde HPV varlığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden kadınlardan belirli aralıklarla SMEAR ve HPV DNA testlerini yaptırmaları önerilmektedir.

 

Kişi eğer HPV hastalığına yakalanmış ise Smear testi yaptırdığında eğer hücre yapısında bir bozukluk yok ise Smear testi normal çıkabilir. Ancak bu durum HPV’ nin olmadığı anlamına gelmez.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Alğaç Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mahmut Alğaç

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al