Soda ve Maden Suyu Arasındaki Farklar

Yazar Merve Can TezelDiyetisyen • 27 Kasım 2018 • Yorumlar:

Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere sıkça karıştırılan hatta bazılarının farklı olduğunu bile düşünmediği iki içecekten bahsedeceğim. Konumuz soda ve maden suyu. Soda ve maden suyu her ne kadar birbiriyle karıştırılsa da aslında aralarında önemli bir fark bulunmaktadır.

Aslında soda içinde sodyum karbonat bulunan, sindirimi kolaylaştıran doğal sudur. Maden suyu ise yeraltı sularından elde edilen, içerisinde çözünmüş mineralleri barındıran içecektir. Çözünmüş halde mineralleri ve gazları içerdiği için maden suyu sodadan ayrılır. Soda mineral içermez. Maden suyunda karbondioksit gazı doğal olarak bulunur sodada ise bu gaz sonradan eklenir. Karbondioksit gazı dilimize temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için içimi kolaylaştırır.

Maden suyu içeriğinde bulunan mineraller sayesinde çok sağlıklı ve tavsiye edilen bir içecektir. Ter, solunum ve idrar ile kaybolan minerallerin yerine konması için su içmenin yanı sıra maden suyu da günlük ihtiyaç olarak sayılabilir. Günde iki şişe kadar maden suyu içilebilir. Ancak bu hipertansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlıkları olmayan sağlıklı bireyler için gereklidir. Maden suyu içinde fazla miktarda sodyum bulundurur. Vücuda alınan fazla miktarda sodyum idrarla kalsiyum atılımını desteklediğinden kemik erimesi için bir risk faktörü oluşturabilir. Günlük limiti aşmadan tüketeceğiniz maden suyu vücutta oluşan su ve mineral kaybını önceleyecektir. Ayrıca her yaşta bireyin günlük kalsiyum gereksinimlerinin karşılanmasında takviye olarak düşünülebilir. Maden suyunda ki bikarbonat içeriğinin yüksek olması ise  asit fazlalığı, yanma ve ekşime ile seyreden mide hastalıklarında mide asidini fazlalılığını baskılayıcıdır. Cilt için gerekli olan mineralleri karşıladığından cildin pürüssüz, daha genç ve canlı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Büyüme çağındaki çocukların aşırıya kaçmadan maden suyu tüketmelerinde hiçbir sakınca yoktur. Içeriğinde bulunan kalsiyum ve diğer mineraller büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynacaktır. Ayrıca çocuk yaşta, genç yaşta ve yaşlılıkta kemik gelişimini desteklediği için de tüketimi önemlidir. Hamilelik sırasında da herhangi bir sağlık problemi yoksa tüketiminde bir sakınca yoktur. Sporcular veya aktif spor yapan bireyler için de maden suyunun önemi çok fazladır. Spor sırasında ter ile kaybedilen su ve mineralleri yerine koymak için, spor sonrasında ayran ve maden suyunu karıştırırarak kendi içeceğinizi hazırlayabilirsiniz.

Meyveli sodalar içerisinde bulunan yapay tatlandırıcılar nedeniyle kanser riskini artırmaktadır. Meyveli soda yerine maden suyunuzun içerisine limon veya sevdiğiniz meyveleri ayarak kendi meyveli maden suyunuzu yapabilirsiniz.

Sonuç olarak her ikisi de mideyi rahatlama görevinde olsa da benim tercihim ve tavsiyem içeriğindeki zengin minerallerden solayı maden suyundan yana olacaktır.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)