Soğuk Algınlığı Burun Ameliyatını Etkiler mi?

Yazar Emrah ÇelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 30 Eylül 2020 • Yorumlar:

Burun estetiği ameliyatlarından önce hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlardan ilki estetikten önceki 15 gün boyunca kan sulandırıcı gıda ya da ilaçların alınmaması ve sigara tüketiminin sonlandırılmasıdır. Ayrıca hastalar soğuk algınlığı burun ameliyatını etkiler mi sorusuna da yanıtlar aramaktadır. Cerrahın kontrollerinin ardından burun ameliyatının yapılıp yapılmayacağına karar verilirken, soğuk algınlığının bu ameliyat için ciddi bir etkisinin olduğu unutulmamalıdır.

Soğuk Algınlığı Burun Ameliyatına Engel mi?

İşlemden önce anestezi doktoru gerekli tetkikleri yapmaktadır. Ayrıca sağlık taramalarından da geçecek olan hastalar, ameliyat öncesinde yaşayabileceği nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi durumlardan dolayı operasyona dahil edilemez. Ayrıca anestezi kontrolünde her ayrıntının önemli olduğu bilinmektedir. Hastalar ameliyat öncesindeki tahlillerde olumlu sonuçlarla karşılaşsalar da üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı doktorları mutlaka bilgilendirmelidir. O halde soğuk algınlığı burun ameliyatını etkiler mi sorusunun yanıtı, ‘evet’ olacaktır.

Operasyondan önce var ise düzenli kullanılan ilaçlar da doktorla paylaşılmalıdır. Bayanlarda adet dönemi burun ameliyatına engel değildir ancak tetkik sonuçlarına göre son kararı yine doktor verecektir.

Burun Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun ameliyatı öncesi tahlilleri olumlu çıkan hastaların ameliyat gününe kadar dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Öncelikle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların en az 10 – 15 gün öncesinden bırakılması gerekir. Aynı durum alkol ve sigara tüketimi için de geçerlidir. Sigara ve alkol, yaraların iyileşme sürecini geciktirmektedir.

İşlemden önceki akşam ılık bir su ile duş alınabilir. Ayrıca operasyona girerken oje ya da makyaj malzemeleri kullanılmamalıdır. Jöle ve saç spreyi de burun ameliyatından önce tercih edilmemelidir.

Burun Ameliyatından Önce Soğuk Algınlığı Yaşanırsa Ne Yapılmalı?

Ameliyat öncesinde üst solunum yollarında ortaya çıkabilecek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Hafif seyreden bir soğuk algınlığında doktorun operasyonu ilerleyen tarihlere alacağı bilinmelidir. Yine bu süreçte bolca C vitamini kullanılmalıdır.

Soğuk algınlığı için E vitamini içeren takviyelerin vücuda alınmaması şarttır. Bu tür durumlarda muayene olunacak doktora burun ameliyatı olunacağı paylaşılmalıdır. Öte yandan ağrı kesici için de yine doktorun önereceği ilaçlar kullanılabilir.

Soğuk algınlığı burun ameliyatını etkiler mi konusunda o halde hastaların dikkatli olması gerekir. Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)