Soğuk Havalarda Güç Veren Yiyecekler

Yazar Yusuf GülDiyetisyen • 5 Haziran 2020 • Yorumlar:

Kışın gerçekten geldiğine artık hiç şüphemiz kalmadı. İşte bu yiyecek ve içecekler, özellikle soğuk havalarda dışarıda spor yapmayı sevenlere aradıkları gücü verecek!

Fıstık:

Yüksek miktarda niasin (B3 vitamini) içermesi nedeniyle, kan dolaşımını artırmak ve yavaşlayan metabolizmaları hızlandırmak için faydalı olan ısıtıcı bir gıda olarak kabul edilir. Fıstık "sağlıklı" bir yağ içeriğine sahip ve bitkisel protein içeriği yüksek, aynı zamanda antioksidan gücü sayesinde yavaş metabolizmayı canlandırmada etkilidir.

Karabuğday :

Karabuğday  B1 ve B2 vitamini ihtiva eder. Günde 100 gr karabuğday tüketmek yetişkin bir insanın günlük Vitamin B1 ihtiyacının % 40’ını karşılar. Ayrıca mineral açısından ( özellikle demir ) açısından zengindir. Bu sağlıklı kompleks karbonhidratın sindirimi, beyaz ekmek ve makarna gibi basit karbonhidratlara kıyasla daha uzun sürer. Eğer vücut ısınızı yükseltmek istiyorsanız öğününüzde karabuğday tüketin veya salatanızı karabuğday ile zenginleştirin.  

 

Hindistan Cevizi Yağı :

Hindistan cevizi yağındaki laurik asit ve miristik asit benzeri doymuş yağlar, karaciğer tarafından işlenip hızlı bir şekilde enerjiye dönüşen yağ asitleridir.  Et ya da peynirdeki doymuş yağ asitlerinden farklı yapıdadırlar ve yağ hücresi olarak nadiren depolanırlar. Karaciğerde enerjiye dönüştürülen orta zincirli yağ asitleri, vücuda enerji sağlamasının yanı sıra metabolizmayı harekete geçirerek vücut ısısının artmasında etkilidir.

 

Taze Zencefil : 

Gingerol ve şogaol adındaki iki keskin kokulu bileşiklerin kombinasyonundan oluşan zencefil lezzeti ve termojenik kaliteyi arttırır. Baş ağrısı ve birçok sindirim problemi ile baş etmeye yarayan zencefil, soğuk bir günde vücudu ısıtmak için mükemmel bir tercihtir. Ekstra vücut ısısı için kendinize bir fincan zencefil çayı demleyin.

 

Beyaz Çay :

Beyaz çaya termojenik etkisini veren; kafein ile birlikte ‘’kateşinler’’ denilen antioksidan flavonoidler bulunur. Bu kateşinler aynı zamanda damarları genişleterek tansiyonu düşürür ve vücut genelinde kan akışını iyileştirerek kalp hastalıkları riskini düşürür. Vücut ısınızı yükseltebilmek için ara öğünlerinize veya günün başlangıcında kahvaltılarınıza ekleyebilirsiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)