Sonbahar Alerjisi

Kışa girerken hava sıcaklıklarının düşmesi gece gündüz değişimlerinin belirgin olması, rüzgarların artması dolayısıyla kişilerde burun tıkanıklığı, burun akıntısı, tekrarlayan hapşırık, geniz akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, terleme ve uyku problemleri gibi bir çok semptom alerji ye bağlı olarak oluşmaktadır.

Çocuklarda burunda kaşınma, akıntı, tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, kızarıklık, akıntı, öksürük, hırıltılı, hışıltı, nefes darlığı, geniz akıntısı, deride kaşıntılı kızarıklıklar  (egzema, ürtiker) olarak ortaya çıkar.

Son Bahar Alerjisi Neden Olur ?

Son bahar ile beraber okullar açılmakta, hava sıcaklıkları düşmekte insanlar vakitlerini daha çok kapalı ortamlarda geçirmeye başlıyor, hava değişimlerinin de etkisiyle alerjik yapıdaki kişilerde viral enfeksiyonlar başlayarak diğer kişilere yayılıyor, çocuklar okullarda birbirilerine bulaştırarak da bu enfeksiyonların daha hızlı yayılmasına neden olur.

Korunmak İçin Ne yapmak Gerekir ?

Korunmak için Öncelikle hava değişiminin etkisini vücudumuzda en aza indirmek için fazla sıkı ve fazla açık giyinmemeliyiz, terleme ve üşüme bağışıklık sistemimizi dış etkenlere açık hale getirir, kapalı ortamlarda nem miktarının artmasıyla beraber iç ortam alerjenlerinden mite (ev tozu akarı) ve küfler hızla çoğalarak alerjik hastalıkları tetikler, rüzgarlar ile havada uçuşan yabani otlar, tozlar astım ve alerjiyi tetikler, alerjiye yatkınlığı olanlar nezle ve grip olan kişilerden bu hastalıkları kolayca alarak hemen hastalanırlar.

Kimler Bahar Alerjisine Daha Kolay yakalanır?

Kendisinde Alerji’ye yatkınlık olan kişiler daha kolay hasta olarak diğerlerine bulaştırır.  Özellikle çocuklar okulda, erişkinler de toplu olarak çalışılan kapalı ortamlarda birbirlerine bulaştırarak hastalığın yayılmasına neden olur.

Nasıl Önlenir ?

Daha önce alerjik hastalık geçiren veya ailesinde alerjik hastalık olan kişiler, alerjiye yatkınlığı olan çocuk ve erişkinler bahar aylarında hafif semptomlar başladığında alerji testi yaptırarak neye alerjisi olduğu saptanıp önlem alınmalı, bu sayede burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı, geniz akıntısı ve burun akıntısı engellenerek hastalığın grip ve nezle gibi hastalıklar kanalıyla aile fertlerine, okul ve iş arkadaşlarına bulaşması engellenebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)