Sosyal Fobi Sonuçları ve Tedavisi

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

Sosyal fobi sosyal ortamlarda aşağılanma, küçük düşme vb korkularla sosyal ortamlardan kaçınma davranışı olarak tanımlanabilir. Kimi zaman kişi kaçınamadığı durumlarda sıkıntı ve fiziksel belirtilerle duruma adapte olmaya çalışabilir. Sosyal fobi çoğunlukla geç çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Bu yaşlar, hem bireysel hemde toplumsal kimliğin oluştuğu yaşlar olması nedeniyle bireyi ciddi bir biçimde etkileyebilir. Topluma karışmayan, karşı cinsle ilişki kurmakta zorlanan ve kariyer anlamında hakettiği yere gelemeyen sosyal fobik daha rahat ve sıkıntısız hissedebilmek adına kaçınır ve geliştirmesi gereken becerileri geliştirmez ve kapasitesinin altında bir yaşam sürer. Bu durumun yarattığı hayal kırıklığı ve sıkıntı ve depresif duruş nedeniyle toplum geneline oranla sosyal fobisi olanlarda depresyon ve anksiyete daha yüksek oranda gözlenir. Alkol madde kullanımı topluma oranla daha yüksektir. Kişi sosyal karşılaşmalardan önce alkol ya da uyuşturucu ilaç ya da madde kullanma eğilimindedir. Bu alışkanlık bir süre sonra bağımlılığa dönüşür.

Bu kadar karamsar bilgiden sonra bazı önemli noktaları vurgulamak isterim.

1-Sosyal fobi en sık görülen anksiyete bozukluğudur. Her 5 kişiden biri bu sorunu yaşar (yalnız değilsiniz!!!)

2- Terapiye ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar iyidir. Burada bir çok beceri daha çabuk kazanılabilir ve kayıplar henüz oluşmadığından sonuçlar çok iyidir.

3-Sosyal fobi psikoterapiye oldukça iyi yanıt verir.

4-Sosyal fobinin döngüsü hakkında farkındalık kazanan, yargılamamayı öğrenen, ana odaklanabilme becerileri kazanan, nefesini kontrol eden bir sosyal fobik 1-2 haftada özgürlüğünü kazanmaya başlayabilir.

5-Sosyal fobi, sosyal sıkıntı, çekingenlik, başaramama korkusu adına her ne derseniz deyin biraz farkındalık ve belirli tekniklerle kısa sürede düzelebileceğinizi vurgulayıp sizleri cesaretlendirmek isterim.

6-Özenle seçilmiş durumlarda ilaç tedavisi geçici bir süre terapiye ve diğer tekniklere ek olarak kullanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)