Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nedir ?

Yazar Sena Çilingir • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Sosyal fobinin temel özelliği, başkaları tarafından gözlemlenme olasılığının bulunduğu ortamlarda kişinin korku ve ya anksiyete(kaygı) yaşamasıdır. Sosyal fobik kişiler tipik olarak sosyal ortamlarda gülünç ya da utanç verici bir duruma düşebileceklerinden endişe ederler ve örneğin konuşmacı olarak veya konuk olarak katılmaları gereken bir topluluk olduğunda haftalarca hatta aylar öncesinden kaygı geliştirerek çok ciddi bir duygusal gerilim yaşayabilirler . Sosyal fobi uzun süreli ve kendiliğinden düzelme olasılığı oldukça düşük bir hastalıktır.o sebepten dolayı sosyal fobi kriterlerini yaşayan kişiler vakit kaybetmeden ve ya göz ardı etmeden mutlaka profosyonel psikolojik destek almaları gerekmektedir. Destek alınmadığı taktirde sosyal fobi ilerler ve kemikleşir bu süreç mesleki hayatını , akademik alanını, partner ilişkisini, ve sosyal alanını oldukça olumsuz yönde etkileyecektir. Kişi hiçbir zaman var olan potansiyelini sergiyemeyecek ve hep bir adım geride kalacaktır. Önemli bir olgudur ve toplumumuzda önemsenmeye ve farkındalık kazanmaya ihtiyacı olan bir kaygı bozukluğu türüdür.

Sosyal fobinin belirtileri nelerdir ?

* Kızarma

* Kas titremesi

* Çarpıntı

* Terleme

* Kaslarda gerginlik

* Ses tiremesi ve ya kekeleme

* Sıcak basma

* Boğazda ve ya ağızda kuruluk

 

Belirtilerin en sık yaşandığı ortamlar ve durumlar ?

* Biriyle tanışmak

*Otorite durumundaki kişilerle birlikle olmak

*Toplum içerisinde konuşmak

*Performans gerektiren durumlarda var olmak  

*Yabancı biriyle telefonla konuşmak

*Misafir kabul etmek

*Bir iş yaparken başkası tarafından izlenmek

*Birilerinin olduğu odaya sonradan girmek

*Fikirlerini ifade etmek

*Genel tuvaletleri kullanmak

*Kendisine şaka yapılması

*Kalabalıkta tek başına iken yemek yemek

*Evde arkadaşlarla yemek yemek

*Aile üyeleriyle evde yemek yemek

*Başkalarının önünde yazı yazmak

 

Tedavisi var mıdır ?

Sosyal fobinin görülme sıklığı oldukça fazladır. Tedavisi mümkündür . İlaç + psikoterapi ile tedavisi başarı ile sonuçlanmaktadır. İlaç Kullanmak istemeyen kişilerde , yalnızca psikoterapi ile daha uzun süreli ve istikrar gerektirecek  şekilde tedavi uygulanmaktadır. Her iki tedavi yönteminin beraber uygulanması sonuç için daha çok başarı getirmektedir.

En önemli sorun şudur ki , sosyal anksiyete bozukluğu ile çekingen kişiliğin birbirine karıştırılmasıdır. Belirtileri çok benzeyen fakat birbirinden tanı kriterleri olarak ayrılmaktadır. Sosyal anksiyete bozukluğu vakit kaybetmeden müdahele edilmesi gereken bir hastalıktır. Sosyal fobi genellikle 0-5 yaş arası ve 11-13 yaş arasında başlamaktadır. Ailelerin çocuklarını dikkatli şekilde gözlemlemesi önerilmektedir. “Ne kadar hanım efendi , yaşının çocuğu değil , çok uslu sesi soluğu çıkmıyor” gibi çocuklarla ilgili düşünceleriniz, ileride çocuğunuz için çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, çocuklarla ile ilgili böle düşüncelere sahip olunduğu taktirde mutlaka bir uzman ile görüşülmesi önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)