Sosyal fobi tedavisinde 6 kural

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 13 Aralık 2017 • Yorumlar:

1. Durumunuzu kabullenin direnmek belirtilerin artmasına neden olur; Durumunuzu kabullenmek size sosyal fobi tedavisi için gerekli itici gücü sağlayacaktır; yani bir süreliğine heyecanlı görünmek, çekingen ya da sıradan olduğunuzu kabullenin. Yani “Beisser” in dediği gibi “insan istediğini olabilmek için önce olduğu gibi olmalı”.

2. Yargılanmamak için yargılamayın; Sosyal fobikler yargılanmaktan, küçük düşmekten korksalarda aslında asıl yargılayıcı olanın kendileri olduğunu farketmeleri sosyal fobi tedavisinde çok önemli bir farkındalık sağlar. Yani aslında insan yargıladığı şeyleri yaparken çok gerilir. Bu önemli kural nedeniyle önce siz neleri yargıladığınızı farkedip, bunu yapmaktan vazgeçin.

3. Ana ve anın ihtiyaçlarına odaklanın; bunla ilgili teknikler öğretebilecek bir terapist bulun. Sürekli olarak onaylanmaya, hata yapmamaya odaklanmanız ve güçlü görünmeye çabalamanız aslında baş dönmesi, çarpıntı, ağız kuruluğu, heyecan gibi diğer belirtilere yol açan mekanizmadır.

4. Sosyal ortamlarla temas ederken kendinizle ve nefesinizle teması kesmeyin; Doğru nefes, mindfulness ve meditasyon sosyal fobide tamamlayıcı olarak kullanılabilecek süper desteklerdir. Sosyal ortamlarda nasıl nefes alınabileceğini öğretmemiz bile sizi büyük ölçüde rahatlatacaktır.

5. Hedefe küçük adımlarla ancak kararlı ve istikrarlı gidin. Kademeli üstüne gitme egzersizleri sosyal ortamlarda oluşmuş olan abartılı alarm sistemini kapaması açısından çok değerli bir tekniktir.

6. Tek başına ilaç tedavisi yeterli olmaz: Bir çoğunuzun sadece ilaç tedavileri kullanıp hayal kırıklığı yaşadığınızı biliyorum. Yukarıda sözü edilen yardımcı teknikler ve psikoterapi yöntemleriyle kalıcı olarak sosyal fobinizi tedavi edebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)