Değerli okuyucular, bu iki konunun aynı başlıkta yer alması sizi şaşırtmış olabilir
Gerçekten de, farklı anksiyete türleri söz konusudur. Ortak yönleri ise, yanlış yaklaşım veya çözümsüz kalmaya çok yatkın 2 konu olmasıdır.
Sosyal etkinliklere daha fazla önem vermek veya daha fazla süre ayırmak sosyal fobi tedavisi anlamına gelmemektedir.
Aynı şekilde yalnız bellek çalışmalarıyla veya öğrenci koçluğuyla sınav kaygısı her zaman iyileşmemektedir.
Bunun nedeni, birer psikolojik sorun olan her iki klinik antitenin ruh sağlığı ile ilgili ciddi sebep ve sonuçları olmasıdır. Ne yazık ki, oldukça geç fark ediliyor ; anksiyete bozuklukları zaman içinde depresyona dönüşebileceği gibi, özellikle çocuk ve ergenlerde kişilik gelişimi sürecini olumsuz yönde etkileyebilmektedir
Bir ergen, sınıfta sunum yapmayı çok güç buluyor ise ya da yapmıyorsa, önleyici ruh sağlığı tedavisi faydalı olacaktır.
Günde kaç saat ders çalışması gerektiği ve zorlandığı sorularda hocalara danışma eğitim kapsamında olup ruh sağlığı ve kişilik gelişimi ile ilgili faktörleri tam olarak içermemektedir
Sınav psikolojisi/ stresi ya da kaygısı söz konusu olduğunda, gecikmeden çocuk ergen psikiyatri danışmanlığı alınarak
zamanında uygun psikolojik önlemlerin alınabilmesi ile sağlıklı kişilik gelişimi desteklenmiş ve geleceğe çocuk veya ergen açısından iyi bir hazırlık yapılmış olur.
Bu tedaviler ve yaklaşımları tekrar sırasıyla ele almak gerekirse:
Sosyal fobide , bireysel psikoterapi, aile tedavisi ve milieu (ortam) tedavisi ile birlikte uygun ve iyi bir takiple yetkili çocuk ve ergen psikiyatri tarafından verilecek ilaç tedavisi etkinliği artırmaktadır.
İkinci konumuz olan sınav kaygısında ise anksiyete ( kaygı) bozukluğunun türleri doğru bir şekilde çocuk ve ergen psikiyatr tarafından tanılandıktan sonra, bilişsel terapi ile sanat terapisine yeri geldiğinde ilaç tedavisi eklenebilir.Bu tür sorunlarda ebeveyn danışmanlığı ve aile terapisi eşsiz değere sahip olabilir
Kaygılı çocuk ve ergenlerin doğru tedavilere ulaşmaları dileğiyle sözlerimi bitiriyorum