Sosyal Fobi

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 31 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Çekingenlik, sosyal anksiyete, utangaçlık, sosyal fobi, başaramama korkusu; adına ne derseniz deyin, sosyal ortamlarda rahat olamama, sürekli olarak, hata yapma ya da küçük düşme korkunuz varsa ve bu durum gündelik hayatınızı, işinizi, insan ilişkilerinizi negatif yönde etkiliyorsa yardım almanız kesinlikle yaşam kalitenizi ve mutluluğunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Şimdi sizlerle biraz bu prensipleri paylaşarak motivasyonunuzu arttırmaya çalışacağım.

  1. Sosyal fobisi olanların ilk farketmesi gereken şey “yargılarsan yargılanacağını düşünüp strese girersin.’’ Gerçekten de bir çok sosyal sıkıntısı olan insan, ilk kez bu cümleleri okuduğunda aslında ne kadar yargılayıcı olduklarını farkeder. Örneğin; hafif heyecanla ya da sesi titreyerek sunum yapan birisini nasıl yargıladığınızı farkettiniz de sunum korkunuz hızla azalmaya başlar. Ya da bir restoranda yemek yerken hiç tanımadığınız insanları nasıl yargıladığınıza dikkat ettiniz mi?

  2. Doğru nefes alma, topraklanma ve Mindfulness gibi “ana odaklanma” becerilerini arttıran tekniklerin, sosyal fobide bu kadar çok işe yarama nedeni; sosyal fobik kişi, ana odaklanmak yerine hep nasıl göründüğüne odaklıdır. Bu da ortamda gerilmesine ve topraklanamayıp, fiziksel belirtiler yaşamasına neden olur. Örneğin sunum yaparken anlattığı şeylere odaklanmak yerine, negatif senaryolara, heyecanına, ses tonuna vs. odaklıdır.

  3. Beynin yapısı ve çalışma biçimi nedeniyle farkındalık ve prensipleri anlamak yeterli gelmez. Beynin , dolayısıyla zihnin ve düşüncelerin değişmesi için en az 30 gün boyunca belli egzersizleri yapmamızın nedeni budur. Egzersizler 1-2 ay düzenli yapılırsa beyin değişir ve rahatlığa, özgüvene, doğallığa izin vermeye başlar. Üstüne gitme teknikleri bu prensipten ortaya çıkmasına ve çok işe yaramasına rağmen, birçok sosyal fobisi olan kişi bu teknikten kaçmaktadır. Bu nedenle önce yazarak ya da hayal ederek üzerine gitme tekniğini kullanmak çok daha gerçekçi olacaktır. Heyecan tetiklendiğinde kullanacağınız topraklanma, nefes ve Mindfulness tekniği hemen sakinleşmenizi sağlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)