Sosyal fobiyi nasıl yenebilirim?

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist, Psikiyatrist • 4 Nisan 2017 • Yorumlar:

 

Sosyal ortamlarda aşağılanma, küçük düşme korkusu nedeniyle yaşanan sıkıntı ve kaçınmaya kısaca sosyal fobi diyoruz. Sosyal fobi yaşayan kişi için bu durum, üzücü utanç verici ve çoğunlukla aşılamayacak bir sorun gibi algılanır. Ancak uzun yıllardır bu konuyla çalışan biri olarak sosyal fobinin psikoterapi çalışmalarıyla tamamen düzelmesine sıklıkla tanık olduğumu söyleyebilirim.

Size umut vermek adına tedavideki ana hatları özetlemek istiyorum.

1.Olduğun gibi olmak ya da olduğun yerden başlamak her zaman avantaj sağlar; yani bir süreliğine çekingen, sıradan ya da tıkalı olduğunuzu kabullenin bu size itici bir güç sağlayacaktır.

 

2.Hayata ve kendinize dair yargıladığınız ne varsa fark edin; insan yargıladığı şeyleri yaparken panikler. Örneğin siz sıradan sunum yapan herkesi nasıl yargıladığınızı farkettinizmi? Ya da bir kafede otururken hiç tanımadığınız insanları nasıl yargıladığınızı farkettinizmi?

 

3.Yaşam döngülerden ve anlardan oluşur yani ana ve o an olana odaklanmak yerine hep nasıl göründüğünüze odaklı olduğunuzu farkedin ve bu durumu farkedince “ana” yani yapmanız gerekene, konuşmanız gerekene odaklanın. Doğru nefes ve meditasyon sosyal fobide inanılmaz işe yarayan yöntemlerdir. Doğru nefes ve sosyal ortamlarda nasıl nefes alınabileceğini öğretmemiz bile hızla rahatlamaya neden olmaktadır. Yani başkasıyla temas ederken asla kendinizle ve nefesinizle teması kesmeyin.

4.Yukardaki prensipleri hazmedebildikten sonra kademeli üstüne gitme egzersizleri işe yarayacaktır. Yani yapamadıklarınızı kademeli olarak yapabileceksiniz.

 

5.Birçoğunuzun bu egzersizleri yeterince farkındalık ve bilgilendirme yapılmadan yapmaya çalıştığınızı ve başaramadığınızı biliyorum. Ya da psikoterapi olmadan ilaç kullanarak kısmen fayda gördüğünüzü tahmin edebiliyorum, asla ümitsizliğe kapılmayın, doğru yönlendirme ve psikoterapiyle bu sorunun tamamen üstesinden gelme olasılığınızın çok yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)