Sosyal Fobiyi Yenmek İçin Öneriler

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 9 Ekim 2018 • Yorumlar:

Sevgili danışanlarım, bu yazıda sosyal fobiyi yenmenizde işinize çok yarayacak bazı önerileri sıraladım.

1- Sosyal anksiyenizi kabullenin; Soyal fobi toplumda neredeyse her 10 kişinin 2 sinde görülebilen bir sorundur. Yani bir süreliğine çekingen, “ezik”, heyecanlı ya da sıradan olmayı kabullenin. Yani “Beisser” in dediği gibi “değişebilmek için önce olduğun gibi olmalısın”. Bulunduğunuz yeri farketmeniz sizi hedefe ulaştırmadaki en önemli faktördür.

2- Kimseyi yargılamayın: Yargılanmaktan korkuyorsanız yargılamayın; sosyal fobikler aslında kendilerinin çok yargılayıcı olduklarını farkettiklerinde ve bu tutumu değiştirdiklerinde yargılanma korkuları azalacaktır..

3- Ana ve yapmakta olduğunuz işe odaklanın; Sürekli olarak, hata yapmamaya ya da onaylanmaya odaklanmak yerine yaptığınız işe odaklanın. Güçlü, mükemmel ve sosyal olmaya odaklandıkça gerginliğiniz artar. Şimdiye ve içinde bulunduğunuz ortama odaklandığınızda çok rahat davranabileceğinizi göreceksiniz.

4- Kendinize ve nefesinize odaklanın ve teması hiç kesmeyin;, Doğru nefes teknikleri, mindfulness ve meditasyon gibi teknikler sayesinde kişi merkezden ve rahat hareket etme becerisi kazanabilir.

5- Sosyal fobide ilaç kullanımı tek başına yeterli olmadığından terapiye mutlaka psikoterapi eklenmelidir. Psikoterapi yarattığı farkındalıkla hızla gerekli değişimleri yapmanıza yardımcı olup kalıcı düzelmeye yol açar. Yani kazanılmış becerileriler kalıcıdır bir kez farkındalık oluşunca.

6- Üstüne gitme ve sıkıntıya katlanma: Genelde çoğu terapist tarafından önerilen ancak bir çok danışan tarafından yapılamayan bu teknik içinde mindfulness olmadan pekde işe yaramamaktadır. Ancak küçük adımlarla başlanırsa ve terapistle birlikte planlanırsa başarı kaçınılmazdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)