Eğer Sosyal İzolasyon (Social Isolation) şemanız varsa aşağıdaki maddelerden çoğu size tanıdık gelecektir:

TESLİM BAŞA ÇIKMASI

• Farklı, uyumsuz veya tuhaf olduğumu hissediyorum.
  • Yalnız veya dışlanmış hissediyorum.
  • Grupların ve toplumun dışındaymışım gibi hissediyorum.
  • Arkadaş olmak istediğim kişiler benden daha üstünlermiş gibi geliyor (örneğin daha zenginler, daha havalılar, popülerler, eğitimliler…)
  • Hiçbir yere ait değilim.
  • Kendimi diğerlerinden aşağılık hissediyorum (görüntüm, kekemeliğim, boyum, cinsel kimliğim, maddi durumum, ailem vb. sebeplerden dolayı.)
  • Kalabalığın içinde yalnız hissediyorum.
  • Sosyal ortamlarda kendimin çok farkında oluyorum.
  • Sosyal ortamlarda ne diyeceğimi bilmiyorum; sıkıcı, donuk biri oluyorum.
  • Bir kalabalığa/topluluğa girdiğimde onlardan ne kadar farklı olduğumu fark ediyorum.
  • İnsanlar tuhaf veya acayip olduğumu düşünüyorlar.

KAÇINMA BAŞA ÇIKMASI

• Tek başına yapılan aktivitelerde daha rahatım.
  • Gruplara girmekten kaçınırım.
  • Sosyal etkinliklere katılmamayı tercih ederim.

AŞIRI TELAFİ BAŞA ÇIKMASI

• Diğer insanlar tarafından kabul edilmek için çok çabalıyorum.
  • Popüler, çok sevilen, çok güzel, çok başarılı veya çok zengin olmak için çabalıyorum.
  • Toplum içinde hata yapmamak için çok uğraşırım.
  • Sırf kabul görmek için başka biri gibi davrandığım olur.

KÖKENLER

Sosyal İzolasyon şemasına sahipseniz aşağıdaki çocukluk yaşantılarından bazıları sizi yansıtıyor olabilir:

• Ben büyürken ailem, çevremdeki diğer ailelerden farklıydı (örneğin göçmendik, daha yoksul veya varlıklıydık, aile içi şiddet çoktu vb.)
  • Çocukluk ve ergenliğim boyunca çok taşındık.
  • Yaşıtlarımdan bir yönümle farklıydım (örneğin kilom, şivem, milliyetim, cinsel kimliğim, zekâ düzeyim, yoksulluk veya zenginlik durumum onlardan farklıydı. Fiziksel bir engelim veya deformasyonum vardı.)
  • Küçükken yaşıtlarım benimle çok dalga geçti veya hakaret etti.
  • Çocukken bir özelliğimden dolayı dışlandım.
  • Hep sizden istenileni yaptınız ve kendi seçimlerinizi yapamadınız.

HAYAT ETKİLERİ

• Sosyal İzolasyon şeması hayatınızı nasıl etkiliyor:
  • Kabul edilmiş ve bir grubun parçası gibi hissedemiyorsunuz.
  • Sürekli yalnız ve tuhaf hissediyorsunuz ki bu hislerden dolayı acı çekiyorsunuz.
  • Diğer insanların yanındayken kendinizin çok farkındasınız ve kaygılı hissediyorsunuz. Rahatça sosyalleşemiyorsunuz.
  • Kaygı ve utanç hissettiğiniz için gruplara girmekten kaçınıyorsunuz.
  • Yalnızlıktan dolayı depresif hissediyorsunuz.
  • Yalnızlık, utanç, tuhaflık hislerinizden kurtulmak için alkol/madde kötüye kullanımına başvuruyorsunuz.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.