Sosyal Medya Anneler Üzerinde Yetersizlik Baskısı Kurabiliyor

Yazar Tuğçe Vural • 3 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Günümüzde sosyal medya kullanımı git gide daha yaygın hale geliyor ve bunun bir sonucu olarak günlük ihtiyaçlarımızı, sağlıkla, estetikle, yaşamla ilgili birçok konuyu sosyal medyadan da araştırıyoruz. Sosyal medya üzerinden psikolojik doyuma ulaşıyor birçokları da. Gerçek benlikleri ve idealize ettikleri kimlikler arasında bir köprü kuruyor kimileri, kimileri de olmadığı bir kimliği yaşıyor.

Fenomen bloggerlar, fenomen yazarlar, fenomen gezginler var birde. Şimdilerde en sık dikkat çekenleri de fenomen anneler kuşkusuz. Fenomen anneler, çocuklarıyla geziyor, etkinlik yapıyor, ‘kaliteli zaman’ geçiriyor, çocuklarına yaptığı sağlıklı ve lezzetli yemekleri paylaşıyor. Örneğin sabah erkenden kalkıyor ve 7 saat haşlamak üzere kemikleri suya koyuyor, aşama aşama anlatıyor en sağlıklı kemik suyu tarifini. Avakadoyu biraz ham alıyor, gazeteye sarıp, dolapta elmaların yanına koyuyor daha iyi olgunlaşsın diye. Akşamları muhakkak yeni bir kitap bitiriyorlar, duvardan duvara renkli bantlar çekiyor bazen de. Renkleri sayıları öğrenirken eğleniyorlar. Doğumdan kısa bir süre sonra eski formuna kavuşuyorlar.

Birçok anne, çocuğuna daha yeterli olabilmek için bir mücadele içinde. Annelerden alınan geri bildirimler sosyal medyada okuduklarını ya da izlediklerini uygulayabilme baskısı hissettiğini ve gördükleri gibi olmadığında yoğun bir yetersizlik duygusu yaşadıklarını belirtiyor.

Bu duyguyu önlemek için;

Sosyal medya kullanım sürenizi gözden geçirin; uzun süreler sosyal medya kullanımı bireyleri gerçek sosyal yaşamdan kopardığı gibi, yapmak istediklerimiz konusunda da ertelemelere sebep olabiliyor. Sosyal medyada geçirilen süre yerine, çocuğunuzun size ihtiyacı olduğunu ve gerçek bir temasa ihtiyaç duyduğunu anımsayın.

Takip ettiğiniz kişilerin verdiği bilgilerin tavsiye niteliğinde olduğunu, her bir çocuğun, annenin farklı mizaçlarının olabileceğini ve sizlerin uygulayabileceği şeyler olup olmadığını da değerlendirin.

Anneliğin doğal bir duygu olduğunu ve çocuğunuz için doğru olan yaklaşımın ya da uygulamanın seçiminde uzman desteği olmadan atılan adımların zarar verebileceğini unutmayın.

Çocuğunuzun ya da sizin neye ihtiyacı olduğunu anlayabilmek için kendinize zaman ayırın; kıyaslamalardan uzak durun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)